Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ανοικτοί οι ουρανοί της Κύπρου στις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ κ. Ευαγόρου κατήγγειλε διαπλοκή βουλευτών της αντιπολίτευσης με την αεροπορική εταιρεία AEGEAN , καθώς η ψήφιση νόμου περί ανοικτών ουρανών ευνοεί , όπως ισχυρίζεται , την εν λόγω εταιρεία η οποία θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τις κυπριακές αερογραμμές με κίνδυνο να τις οδηγήσει σε κλείσιμο ή ξεπούλημα.
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο κ. Ευαγόρου δεν κατονομάζει τους διαπλεκόμενους βουλευτές ώστε να τους γνωρίσει και ο λαός και γιατί δεν ζητά την άρση της ασυλίας και την δίωξη τους εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Εκτός εάν πρόκειται για άσφαιρα προπαγανδιστικά πυρά που καταδεικνύουν το ήθος των κρατούντων.

Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά στην αρχή του ανταγωνισμού. Από πότε οι υγιείς επιχειρήσεις βλάπτονται από τον ανταγωνισμό; Μόνο άρρωστες , ζημιογόνες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν σε πλαίσια υγιούς ανταγωνισμού. Η συντήρηση των Κυπριακών Αερογραμμών με σκοπό των διορισμό των κομματόσκυλων του κάθε κυβερνώντος κόμματος , μόνο ζημιά προσκομίζει στον τόπο.
Αφού δεν καταφέρατε να εξυγιάνετε τις Κυπριακές Αερογραμμές ή να βρείτε τρόπους συνεργασίας με τις ελληνικές αερογραμμές , ώστε να παρακαμφθεί το εμπόδιο του κλειστού τουρκικού εναέριου χώρου , αφού είστε έτοιμοι να την  ξεπουλήσετε σε ξένο στρατηγικό επενδυτή , τότε γιατί να μην δοθούν δικαιώματα ελεύθερης πτήσης σε μια ελληνική εταιρεία όπως είναι η AEGEAN;
Έτσι αντί μιας ζημιογόνας κυπριακής εταιρείας που ζει με τους φόρους του λαού θα έχουμε μιαν ελληνική εταιρεία που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του τόπου. Αρκεί να γίνουν σωστές συμφωνίες με την ως άνω εταιρεία  ή και με άλλες  ελληνικές εταιρείες πριν τους παραχωρηθεί το δικαίωμα των ανοικτών ουρανών.
Το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα εξέφρασε κατά το παρελθόν την άποψη του για τις κυπριακές αερογραμμές και πήρε την θέση της συγχώνευσης με τις ελληνικές. Φαίνεται όμως ότι είτε η τοξική κατάσταση των κυπριακών αερογραμμών , είτε η τοξική ιδεολογία των κρατούντων , απέτρεψε μια τέτοια εξέλιξη. Η απόφαση της βουλής για ανοικτούς ουρανούς στις ελληνικές εταιρείες ευθυγραμμίζεται κατά ένα μέρος με την πάγια θέση του ΕΔΗΚ.  Εμείς εκείνο που ζητούμε είναι η απόφαση αυτή να συνοδευτεί με συμφωνίες που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Γραφείο τύπου και ενημέρωσης
Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα – ΕΔΗΚ