Σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα, τα οποία αξίζει να σχολιάσουμε:
1. «θέλω καταρχάς να διευκρινίσω ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας ή οποιοσδήποτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακάθεται στις συνομιλίες ως συνομιλητής αρχηγός της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ότι το ίδιο ισχύει και για τους Τουρκοκύπριους»
2. «η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων θα είναι τέτοια με βάση την περιγραφή της πολιτικής ισότητας από τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να μην επιτρέπει στους πολλούς, στους Ελληνοκύπριους, να επιβάλουν τη θέλησή τους πάνω στους λιγότερους που είναι οι Τουρκοκύπριοι»
3. «Δήλωσα πολλές φορές ότι, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις συνομιλίες, δεσμεύομαι ότι οι Τουρκοκύπριοι θα τύχουν μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης, εφόσον επιλύσουν το Κυπριακό, ούτως ώστε το δικό τους επίπεδο να ανέλθει και να φτάσει στο επίπεδο των Ελληνοκυπρίων»
Αναφορικά με την πρώτη τοποθέτηση του Προέδρου, διαφωνούμε με την εξίσωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον λεγόμενο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής «κοινότητας». Κατ’ αρχήν ο όρος κοινότητα μας επεβλήθη από τους Άγγλους μέσα από το δοτό σύνταγμα της Ζυρίχης το οποίο ουδέποτε ο λαός κλήθηκε να το κρίνει και να το αποδεχτεί. Διαφωνούμε επίσης με τον όρο «ηγέτης των τουρκοκυπρίων» για τον απλούστατο λόγο ότι αυτός δεν εκλέγεται από τους τουρκοκύπριους αλλά από τους έποικους και τους συνακόλουθους του τουρκικού κατοχικού στρατού. Οφείλαμε από καιρό να καταγγέλλαμε το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης και να αποδίδαμε στους τουρκοκύπριους αυτό που πράγματι είναι, μία μειονότητα. Δεν το έπραξαν αυτό οι κυβερνήσεις γιατί υποκλίνονταν πάντοτε με δουλοπρέπεια στην αγγλική πολιτική.
Αναφορικά με το δεύτερο ζήτημα της πολιτικής ισότητας μεταξύ της τουρκοκυπριακής μειονότητας του 18% με την Ελληνική πλειονότητα της Κύπρου (82%) διαφωνούμε κάθετα. Η εισαγωγή του όρου πολιτική ισότητα στην ουσία θέλει να ανατρέψει τις αρχές της δημοκρατίας αλλά και τις αλήθειες της ιστορίας. Θέλει να δώσει στα κατάλοιπα της Οθωμανικής κατοχής το δικαίωμα να συγκυβερνούν αυτό τον τόπο. Ο κύριος Χριστόφιας, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει υποχρέωση να προστατέψει την δημοκρατία και όχι να την καταλύσει.
Το τρίτο ζήτημα φανερώνει ξεκάθαρα την μακρά οικονομική τυραννία την οποία θα υποστούν οι έλληνες της Κύπρου σε περίπτωση λύσης για να φέρουν στο ίδιο βιοτικό επίπεδο με αυτούς, τους τουρκοκύπριους. Στην ουσία θα εργάζονται οι Έλληνες της Κύπρου για να τρώνε υπό τον ρυθμό του τσιφτετελιού οι τουρκοκύπριοι. Αυτή είναι η αντίληψη της δίκαιης κοινωνίας του κομμουνιστή, όπως ο ίδιος λέει, κυρίου Χριστόφια;
Το ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΔΗΚ) το οποίο κατέρχεται στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αντιτάσσεται στις αντιδημοκρατικές και αντεθνικές προθέσεις και πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Χριστόφια. Η Κύπρος είναι γη των Ελλήνων και δεν θα παραδώσουμε ούτε μια χούφτα χώμα από αυτήν σε τουρκική διοίκηση ούτε θα αποδεχτούμε ποτέ τις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής μειονότητας.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΔΗΚ)
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ