Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ο μη καθορισμός του στάτους κβο εξυπηρετεί την κατοχή

Στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου αναφέρεται πως η συνέχιση τους στάτους κβο είναι απαράδεκτη και πρέπει να αλλάξει.
Δεν καθορίζεται όμως σε αυτό το ανακοινωθέν τι είναι το στάτους κβο , ποιο είναι του περιεχόμενο αυτού του όρου.
Δεν περιγράφεται ρητά η κατοχή , ο εποικισμός , η ανακήρυξη του ψευδοκράτους κλπ.
Όλα αυτά κατά τον κ. Αναστασιάδη και τους δορυφόρους του , αφήνονται να νοηθούν.
Σφάλμα μεγάλο. Στις συμφωνίες τίποτα δεν αφήνεται να νοηθεί , αλλά ισχύει μόνο το ρητώς αναφερόμενο.

Ο όρος στάτους κβο μένοντας ακαθόριστος , επιτρέπει στο τέλος της ημέρας στους εκπροσώπους του κατοχικού μορφώματος να θεωρούν και προωθούν διεθνώς ως “απαράδεκτο” , την “απομόνωση των τουρκοκυπρίων” , την μη “συνεκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ” , το μη “άνοιγμα απευθείας εμπορίου κατεχομένων και Ε.Ε.” , και άλλα πολλά που ευνοούν το κατοχικό μόρφωμα που το ίδιο το κοινό ανακοινωθέν αναβιβάζει εκ προοιμίου σε συνιστών μέγεθος μιας τουρκοσυνεταιριστικής λύσης.
Συνεπώς όταν ο πρόεδρος της δημοκρατίας αναφέρεται στο στάτους κβο , εφόσον το περιεχόμενο του δεν έχει καθοριστεί , τότε σημαίνει πως αποδέχεται και την τουρκική ερμηνεία των πραγμάτων που είναι στην ουσία της η προσπάθεια νομιμοποίησης των δεδομένων της κατοχής .
Ο μη καθορισμός του περιεχομένου του στάτους κβο συνιστά απαράδεκτη υποχώρηση , ενδοτισμό και συνειδητή εξυπηρέτηση της κατοχής.
Οπότε ο λεγόμενος πατριωτισμός τον ποίο συχνά επικαλούνται οι κρατούντες όζει τουρκισμού και ραγιαδισμού.
Το στάτους κβο κύριε Αναστασιάδη και λοιποί πατριδοκάπηλοι λογοπλόκοι στα μνημόσυνα των ηρώων , περιγράφεται ως κατοχή από μια ξένη δύναμη εισβολής και συγκατοχή από τους “τουρκοκύπριους” του 40% της επικράτειας της κυπριακής δημοκρατίας και η μόνη αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και η άσκηση της κυριαρχίας της κυπριακής δημοκρατίας επί των κατεχομένων εδαφών της σε συνθήκες άρσης της βίας της Ζυρίχης και του κατοχικού συντάγματος της , ως και των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ , ΑΥΤΟΘΕΣΜΙΣΗ , ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις που πρέπει να ορίσουν την στρατηγική μας και να εγκαταλειφθεί επιτέλους η ενδοτική γραμμή .

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος ΕΔΗΚ