Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ανακεφαλαιοποίηση Λαϊκής Τράπεζας : Συμπαιγνία πολιτικού κατεστημένου και τραπεζιτών

Η απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια με την στήριξη της κυπριακής κομματοκρατικής βουλής για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας , με 1,8 δις ευρώ , αποτελεί συμμορίτικη συμπαιγνία του πολιτικού κατεστημένου με την ολιγαρχία του πλούτου εις βάρος της παραγωγικής βάσης της κοινωνίας που ήδη βρίσκεται σε τραγική κατάσταση , με 35.000 ανέργους , με επιχειρήσεις να κλείνουν η μια πίσω από την άλλη και με αυξανόμενους έμμεσους φόρους που κάνουν το ψωμί , ψωμάκι στο λαό.
Το 1,8 δις που θέλει να δώσει το κράτος στην Λαϊκή Τράπεζα θα το αρπάξει από τους ίδιους τους φόρους του λαού ενώ ένα μέρος αυτού από τους λοιπούς τραπεζίτες προς τους οποίους θα πληρώσει επαχθείς τόκους ο λαός.

 Οι μεγαλομέτοχοι της λαϊκής τράπεζας ας φέρουν τα κεφάλαια που έχουν στο εξωτερικό να ανακεφαλαιοποιήσουν την τράπεζα τους ή ας απευθυνθούν οι ίδιοι στις άλλες τράπεζες να τους δώσουν αυτές τα κεφάλαια με ιδιωτικές συμφωνίες και ρίσκα.
Σε μια υπόθεση ιδιωτικών επιχειρήσεων χρηματοληστρικού χαρακτήρα δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί ο λαός δια μέσου του κράτους και να φορτωθεί αυτός τις ζημιές των ληστρικού συστήματος. Η Λαϊκή Τράπεζα έπρεπε να αφεθεί να καταρρεύσει και το κράτος να παρέμβει μόνο για να εξασφαλίσει τις καταθέσεις του λαού με κάθε τρόπο μη αποκλειομένης της ολοκληρωτικής κρατικοποίησης της .
Αντί αυτού όμως , οι πολιτικοί αποφάσισαν να στηρίξουν τους τραπεζίτες και να καλύψουν τα κερδοσκοπικά εγκλήματα τους με τις τεράστιες αμοιβές στα υψηλά ιστάμενα στελέχη τους.
Μόνο μια κρατική μη κερδοσκοπική αναπτυξιακή τράπεζα μπορεί να βοηθήσει τον λαό και να ενισχύσει την παραγωγή και την εσωτερική εθνική αγορά .
Κάθε στήριξη του κράτους προς τις ιδιωτικές τράπεζες είναι πράξη εγκληματική και αντιλαϊκή . Καταγγέλλω τη συμπαιγνία του πολιτικού κατεστημένου με την ολιγαρχία του πλούτου .
Σταμάτα λαέ να προσκυνάς τα πολιτικά σου αφεντικά . Ξύπνα από το λήθαργο σου και πολέμα για το ψωμί και τη πατρίδα σου.

Λουκάς Σταύρου
 πρόεδρος Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος – ΕΔΗΚ