Στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν οι τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα στις 2 Μαρτίου 20011, εμφανίστηκαν συνθήματα κατά της τουρκικής κατοχής καθώς και σημαίες της κυπριακής δημοκρατίας. Αυτά είναι θετικά σημάδια και αν είχαμε ορθή στρατηγική θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε προς το συμφέρον του τόπου. Όμως έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν ακόμα οι τουρκοκύπριοι για να αποσυνδεθούν πρώτα από την συνεργασία τους με τις κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας , αλλά και να αναγνωρίσουν πως αυτά που επισυνέβησαν με την τουρκική κατοχή δεν αποτελούν τετελεσμένα που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως θεμέλια μιας επιδιωκόμενης λύσης. Αν όντως καταγγέλλουν τη κατοχή οφείλουν να καταγγείλουν και όλα όσα επέβαλε η κατοχή. Δηλαδή την αρπαγή της γης των ελλήνων που τους προσφυγοποίησε η εισβολή, την ανακήρυξη «τουρκοκυπριακού κράτους» στη κατεχόμενη περιοχή και τη συνακόλουθη επιδίωξη διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας. Η εναντίωση στη τουρκική κατοχή είναι αλληλένδετη με την εναντίωση και στα επακόλουθα αυτής της κατοχής, διαφορετικά δεν θα είναι παρά μια στημένη υπόθεση κλεπταποδοχής. Κατηγορούν τον κλέφτη για να καρπωθούν αυτοί τα κλοπιμαία.
Ας καταλάβουν οι τουρκοκύπριοι πως για να ζήσουν ειρηνικά σε αυτό το τόπο, πρέπει να αποκηρύξουν τον τουρκικό επεκτατισμό και όσα αυτός επέβαλε στη Κύπρο. Πρέπει να συνεργαστούν με το σύνολο των νομίμων πολιτών της κυπριακής δημοκρατίας ώστε να επεκταθεί η κυριαρχία της στη κατεχόμενη επικράτεια της . Τούτο σημαίνει την αποχώρηση και του τελευταίου τούρκου στρατιώτη και έποικου και την επιστροφή των ελλήνων προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες ως και των τουρκοκυπρίων μετοίκων στις δικές τους. Να καταλάβουν επίσης ότι η ειρήνη σε αυτό το τόπο δεν διασφαλίζεται παρα στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας που θα εγκαθιδρυθεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες μετάβασης από το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης προς το πρώτο ελεύθερο δημοκρατικό σύνταγμα.
Η εκ μέρους των τουρκοκυπρίων "εναντίωση" στη τουρκική κατοχή έχει νόημα μόνον όταν στρέφεται κατά της κατάστασης που επέβαλε η κατοχή σε βάρος ολόκληρης της Κύπρου. Διαφορετικά αποτελεί μέρος των κατοχικών σχεδίων και του τουρκικού επεκτατισμού.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΔΗΚ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ