Το αυξημένο ενδιαφέρον της Αγγλίας για λύση του κυπριακού το ταχύτερο δυνατό έδωσε ήδη τους πικρούς καρπούς του στη πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται η αρμοδιότητα των οργάνων που συνέστησε το κατοχικό καθεστώς . Η προσπάθεια επίσης της Αγγλίας να ξαναβάλει στο παιχνίδι τις εγγυήτριες δυνάμεις με την λεγόμενη πενταμερή διάσκεψη αποσκοπεί σε μια διπλωματική απομόνωση της Κύπρου και ακύρωση του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δικαιώματος που αυτή έχει να παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν μια χώρα μέλος της , που είναι η Κύπρος . Στοχεύει επίσης στην αξιοποίηση του τουρκικού παράγοντα προς ενίσχυση των δικών της συμφερόντων που εξυπηρετούνται με τις στρατιωτικές βάσεις . Η Αγγλία θέλει να κλείσει το θέμα των βάσεων μέσω μιας λύσης ώστε να αποτρέψει μελλοντικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αντίληψη της άμυνας προς ίδιον όφελος . Χρειάζεται αυτές τις βάσεις η Αγγλία διότι προσφέρει υπηρεσίες υψηλών απολαβών στην Αμερική και στο Ισραήλ .
Η Αγγλία κατάλαβε από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της στη Κύπρο πως η γεωπολιτική κυριαρχία της είναι αλληλένδετη με τον αφελληνισμό του λαού και την μόνιμη απουσία ελληνικού στρατού στη Κύπρο .Η μεγάλη επιτυχία της αγγλικής πολιτικής είναι ότι πέτυχε να πείσει το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο του τόπου να αποδεχτεί την ιδέα της αποστρατικοποίησης . Υπό τον όρο βέβαια ότι οι αγγλικές βάσεις θα παραμείνουν και θα ενισχυθεί η «νομιμότητα» τους με ειδικές πρόνοιες που θα περιλαμβάνονται στη λύση . Η άρνηση του πολιτικού κατεστημένου να προβεί σε καταγγελία της συνθήκης εγγυήσεων , με δεδομένη την παρανομία της τουρκικής εισβολής και την παράταση της κατοχής αλλά και ένεκεν της ένταξης στην Ε.Ε. αποτελεί πολιτική υπόκλιση στην αγγλική θέληση . Οι συνθήκες εγγυήσεων είναι άκυρες και παράλογες . Προνοούν παρέμβαση μιας τρίτης χώρας σε ευρωπαϊκό έδαφος , θέτουν κάτω από καθεστώς ανελευθερίας μια χώρα που είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Συντηρούν το κατακτητικό «δίκαιο» των άγγλων εις βάρος μιας χώρας που πρέπει να είναι ελεύθερη ανάμεσα σε ελεύθερες χώρες . Σε εναντία περίπτωση η ισοτιμία με τις λοιπές χώρες αναιρείται . Έχουμε καθήκον να ζητήσουμε την αυτοδιάθεση μας εδώ και τώρα , ώστε δι’αυτής να ασκήσουμε την αρχή της ισοτιμίας στην Ε.Ε.. Είναι λάθος να αναβάλουμε το αίτημα της αυτοδιάθεσης μας μετά την απελευθέρωση .Η αυτοδιάθεση είναι η προϋπόθεση της απελευθέρωσης μας .
Το αίτημα της αυτοδιάθεσης θα έχει αίσιο τέλος εάν γίνουν ορθές κινήσεις . Επειδή η Ε.Ε. δεν είναι ακόμα σε θέση να ασκήσει γεωπολιτική δράση στην περιοχή , να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα παρέμβασης της , αφού δεχθούμε ως αναγκαία την συνεργασία μας με την Αμερική και το ΝΑΤΟ μέσω μιας αναβάθμισης της άμυνας μας σε ενιαίο στρατό Ελλάδος – Κύπρου . Τούτο θα έθετε φραγμό στα σκοτεινά σχέδια των άγγλων και των συνεταίρων τους . Θα αποτελούσε συνακόλουθα τη βάση της απελευθέρωσης μας από τους τούρκους κατακτητές .
Δυστυχώς όμως όσο θα βρίσκονται στην εξουσία οι δυνάμεις της αισχρής υποχώρησης , του ενδοτισμού και της συνδιαλλαγής τίποτα από όσα απαιτούμε δεν θα γίνει . Ο τόπος θέλει μια άλλη στρατηγική που θα αρχίσει να τίθεται πρώτα στη συνείδηση του λαού και κατ ‘ επέκταση στη πράξη , όταν το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα ( ΕΔΗΚ ), η αυτόνομη δύναμη των ελλήνων εθνικιστών της Κύπρου , μπει στη βουλή και μετατραπεί έτσι από προτασιακή δύναμη πολιτικού λόγου σε δύναμη πολιτικής εξουσίας , σε δύναμη παρέμβασης και ανατροπής . Αν γίνει η αρχή τίποτα πια δεν θα μπορεί να μας σταματήσει .Θα έρθει τότε η μέρα που το κόμμα των εθνικιστών θα σχεδιάσει και πραγματώσει τον φοβερό αγώνα της απελευθέρωσης .
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ