Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ

Με επιστολή που έστειλαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, τα μέλη του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΜΑΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ αναφέρουν ότι υποχρεώνονται από το επίσημο ελληνικό κράτος να μάθουν τούρκικα, μια γλώσσα που όπως λένε δεν επιθυμούν να μάθουν, μία γλώσσα που δεν θα την χρησιμοποιήσουν ποτέ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους «Εδώ και πολλές δεκαετίες συντελείται εις βάρος μας μία μορφωτική, γλωσσική και πολιτισμική γενοκτονία.»
Εμείς κάνουμε την τοποθέτηση μας με βάση τις εθνολογικές έρευνες που φέρουν τους Πομάκους ως απογόνους των αρχαίων Αγριάνων, δηλαδή φυλετικά Έλληνες.


Ως γνωστό η ομάδα αυτή των Ελλήνων τυγχάνει να είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Το γεγονός αυτό τους καθόρισε να είναι μέλη της λεγόμενης «μουσουλμανικής μειονότητας» χωρίς να προσδιορίζει ότι είναι Έλληνες το γένος. Η ασάφεια τούτη δίνει την ευκαιρία στους τουρκόφωνους μουσουλμάνους να ασκούν εις βάρος τους γλωσσική καταπίεση. Σε αυτή την προσπάθεια είναι συνεργό και συνένοχο το Ελληνικό κράτος που σύμφωνα με την καταγγελία των Πομάκων τους υποχρεώνει να μαθαίνουν την τουρκική γλώσσα χωρίς οι ίδιοι να το επιθυμούν.
Ως γνωστόν η γλώσσα είναι θεμελιώδες στοιχείο εθνικής συνείδησης. Το συμπέρασμα συνεπώς είναι πως για κάποιους λόγους θέλουν να τουρκοποιήσουν τους Πομάκους. Οι ίδιοι ζητούν να μαθαίνουν τα Ελληνικά και να έχουν ίσες ευκαιρίες ως Έλληνες που είναι, με τους χριστιανούς πολίτες.
Επειδή η θρησκεία δεν μπορεί να δημιουργήσει τα έθνη ούτε να προσδιορίσει την εθνική ταυτότητα, παρά μόνο το Αίμα, θεωρούμε ότι η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται στους Πομάκους συνιστά πράξη συρρίκνωσης της ελληνικής φυλής. Μια παρόμοια πολιτική οδήγησε πολλούς μουσουλμάνους έλληνες της Κύπρου στην τουρκοποίηση και τους μετέτρεψε από Έλληνες μουσουλμάνους σε Τούρκους συνειδησιακώς, τους λεγόμενους τουρκοκύπριους.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αλλόθρησκος δεν είναι κατ’ ανάγκη αλλοεθνής και πως καμία θρησκεία δεν σε κάνει έλληνα αν δεν είσαι φυλετικά Έλληνας. Αν το κατανοήσουμε τούτο, μέσα από μια σωστή πολιτική, ένας σημαντικός πληθυσμός της Μικράς Ασίας μπορεί να αποκτήσει και πάλι την Ελληνική του ταυτότητα και συνείδηση διατηρώντας το θρήσκευμα του.
Στον προσδιορισμό άλλωστε της τουρκικής ταυτότητας σύμφωνα με την Κεμαλική αντίληψη δεν είναι αυτός που είναι τούρκος αλλά αυτός που αισθάνεται τούρκος, διότι αυτοί γνωρίζουν ότι η Ιωνία κατοικείται φυλετικώς από Έλληνες. Αυτούς του ς Έλληνες πρέπει να τους διεκδικήσουμε σεβόμενοι το θρήσκευμα τους.
Το ίδιο θα έπρεπε να είχαμε πράξει και με τους τουρκοκύπριους αλλά τότε η εθναρχεύουσα εκκλησία Έλληνα θεωρούσε μόνο τον χριστιανό. Τα αποτελέσματα αυτής της στενόμυαλης συμπεριφοράς τα βρίσκουμε σήμερα μπροστά μας. Εξώθησαν ένα μεγάλο μέρος των λεγομένων τουρκοκυπρίων να συνδεθούν με την τουρκική συνείδηση που αντιπροσωπεύετο από κάποια απομεινάρια της Οθωμανικής κατοχής. Στο τέλος όλοι από κοινού συνεδέθησαν με τον τουρκικό επεκτατισμό. Ας μην γίνει το ίδιο και με τους Πομάκους.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ