Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής που μας διδάσκει μια μορφή δράσεως χωρίς συναίσθημα. Στη πολιτική συμβαίνει το ίδιο. Αν αυτός που καλείται να χαράξει στρατηγικούς στόχους άγεται και φέρεται από το συναίσθημα τότε η ήττα του είναι προδιαγεγραμμένη. Το συναίσθημα δεν σου επιτρέπει να χαράξεις στόχους, συνεπώς εισέρχεσαι σε ένα εχθρικό πεδίο χωρίς γνώση των θέσεων και των σκοπών του εχθρού και χωρίς δυνατότητα καθοδήγησης των δικών σου δυνάμεων. Το αποτέλεσμα είναι να εγκλωβιστείς σε κινήσεις που εξυπηρετούν τους στόχους του εχθρού. Αυτό ακριβώς που έπαθε ο κυπριακός ελληνισμός στα χέρια μιας ανεπαρκούς και βλακώδους ηγεσίας που είναι έρμαιο συναισθημάτων , που ολισθαίνει στη πολιτική των κενών συνθημάτων, που αδυνατεί κατ’ αρχήν να περιγράψει τα πράγματα και να ορίσει το πεδίο δράσεως.
Όπως ανέφερα και στη χθεσινή ανακοίνωση, το πολιτικό κατεστημένο ταυτίστηκε με τον πολιτικό στόχο της εισβολής που ήταν η συγκέντρωση των τουρκοκυπρίων σε μια αυτοδιοικούμενη ενιαία εδαφική ζώνη , που θα ολοκληρωθεί με συμφωνίες διεθνούς αναγνώρισης .Αν ο τούρκος κατακτητής πετύχει αυτό το στόχο τότε η Κύπρος χάνεται. Σε βάθος χρόνου, όχι μακρού, μεθοδεύεται ο εποικισμός ολόκληρης της Κύπρου από τούρκους και περιορίζεται ή παρουσία του ελληνισμού έως αφανισμού του. Συνεπώς η πολιτική ηγεσία του τόπου είναι μέρος του προβλήματος, είναι άθελα της φαντάζομαι , όργανο των τουρκικών σχεδίων.
Μας χρειάζεται μια άλλη ηγεσία που θα προκύψει μέσα από την σφυρηλάτηση μιας άλλης εθνικής πρότασης. Αγώνας δύσκολος και τιτάνιος που απαιτεί ατσάλινα νεύρα , αποφασιστικότητα , ευθυκρισία και τόλμη. Για να σωθεί η πατρίδα πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα η αλήθεια και να κτυπηθεί ο ενδοτικός ρόλος του κατεστημένου στα πλαίσια του εμβολισμού της λαϊκής συνείδησης από την στρατηγική της απελευθέρωσης. Το ζητούμενο είναι να σπάσει η συναισθηματική σχέση του λαού με το κατεστημένο. Να κτυπηθούν τα ινδάλματα του , να υποσκαφθούν οι υπαξίες του , να καταγγελθούν οι πολιτικές του, να αποκαλυφθούν οι προδοτικές διασυνδέσεις του και οι ιδιοτελείς σκοποί του.
Στο εθνικό θέμα τι ζητούμε; Να αποτρέψουμε την ολοκλήρωση του πολιτικού στόχου της εισβολής. Η στρατηγική της απελευθέρωσης προτάσσει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ως την μοναδική πρόταση που απαιτεί πάνω στις αδιαμφισβήτητες βάσεις της δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο , την ΔΙΑΣΠΟΡΑ των τουρκοκυπρίων και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.
Η πρόταση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι συμβατή με τις επικρατούσες αρχές και αξίες του πολιτισμένου κόσμου. Τούτο είναι πολύ σημαντικό . Διότι πάνω σε αυτή την συμφωνία αρχών θα στηρίξουμε την αναθεώρηση του «δικαιώματος» των τουρκοκυπρίων να θεωρούνται νόμιμοι πολίτες της κυπριακής δημοκρατίας. Αν αρνηθούν μια λύση πραγματικής δημοκρατίας με καθολική ισχύ των αξιών της , τότε ταυτίζονται με τους εισβολείς και κατακτητές και δεν έχουν κανένα νόμιμο δικαίωμα σε αυτό το τόπο.
Στην ουσία η πρόταση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που απορρίπτει τους επαχθείς όρους του κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης που αποτελούν και την αιτία των δεινών μας.
Η απόρριψη των απεχθών κατακτητικών όρων του Ζυριχικού συντάγματος μας φέρνει εκ νέου στο πνεύμα του αγώνα της ΕΟΚΑ για απελευθέρωση και αυτοδιάθεση. Η πρόταση λύσης της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που δικαιούμαστε , εδραζόμενοι στις αξίες που αποδέχεται η πολιτισμένη ανθρωπότητα, ανοίγει το δρόμο του ΕΝΟΠΛΟΥ ΑΓΩΝΑ για την εκδίωξη των βαρβάρων κατακτητών και των συνεργατών τους από τας χώματα της ελληνικής Κύπρου.
Έτσι ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας μπαίνει στο τραπέζι των σχεδιασμών μας ως απόληξη ενός ορθού διεθνούς διπλωματικού αγώνος.
Λουκάς Σταύρου
Πρόεδρος ΕΔΗΚ