Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ


Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της πατρίδος μου. Ο λαός αποφάσισε. Ομοσπονδία ή διχοτόμηση . Είναι αποφασισμένος και για τα δύο ανάλογα με τη κλίση της ζυγαριάς των ψήφων.
Το όραμα μιας δημοκρατίας , όπου ο κάθε πολίτης θα έχει μια ψήφο σε ένα ενιαίο εκλογικό σώμα για να θεσμίσει το πρώτο ελεύθερο σύνταγμα του ρίχνοντας στο καιάδα της ιστορίας το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης , αυτό το όραμα της ειρήνης και της προόδου δεν βρίσκει καμία απήχηση. Τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και της εκκλησίας, αντιτίθενται σθεναρά σε αυτή τη προοπτική.
Όμως αν απορρίψουμε τη δημοκρατία στη βάση της οποίας θα στηρίξουμε τον πολύμορφο αγώνα για εκδίωξη των κατακτητών και των εποίκων , τότε θα συμβάλουμε με τις ενέργειες μας στον πλήρη εκτουρκισμό της Κύπρου.
Η δημοκρατία δεν παραχωρεί ενιαία εδαφική ζώνη στους τουρκοκύπριους ( που στην ουσία θα είναι παραχώρηση ζώνης στην Τουρκία) αλλά απαιτεί την διασπορά τους μέσα από την επιστροφή όλων των ελλήνων προσφύγων στα σπίτια τους και των τουρκοκυπρίων μετοίκων στα δικά τους. Η λύση αυτή δεν θα δώσει στη Τουρκία τη δυνατότητα ελέγχου ενός κομματιού γης ,που θα αποτελέσει προγεφύρωμα για μια μεθοδευμένη εξάπλωση νέων εποίκων σε ολόκληρη τη Κύπρο. Η ομοσπονδία ή διχοτόμηση αυτό ακριβώς θα επιτρέψει.
Η λύση της πραγματικής δημοκρατίας είναι η μοναδική αντίσταση σε αυτή την ολέθρια προοπτική. Εκείνο που φοβούνται οι κρατούντες είναι πως η πραγματική δημοκρατία θα απαιτήσει την απώθηση των θρησκειών από την εξουσία και το κράτος. Η ίδια η κοινωνία θα απαιτήσει ένα κράτος κοσμικό που θα καταπολεμήσει τις πραγματικές αιτίες της κοινωνικής αδικίας , της φτώχειας , της διαφθοράς , της υποβάθμισης του πολίτη . Μια τέτοια κοινωνία θα αφήσει στην άκρη τις μεταφυσικές της διαφορές και θα σκύψει πάνω από τα κοινά για όλους προβλήματα με σκοπό την επίλυση τους και την πρόοδο .
Αξίζει να αγωνιστούμε για αυτό το ειρηνικό όραμα που θα κρατήσει τον ελληνισμό στα χώματα του και θα δώσει στους τουρκοκύπριους τη δυνατότητα να προοδεύσουν αποκομμένοι από τα σχέδια του τουρκικού επεκτατισμού.
Λουκάς Σταύρου
Πρόεδρος ΕΔΗΚ