«Ξαναζεσταμένο φαγητό» χαρακτήρισε , ο κ. Χριστόφιας τη πρόταση Ερτογάν για πενταμερή διάσκεψη Αγγλίας , Τουρκίας , Ελλάδος , ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων .
Εμείς ρωτούμε : Γιατί , όλα αυτά τα χρόνια , δεδομένου του εγκλήματος της εισβολής αλλά και της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταγγέλθηκαν οι συνθήκες εγγύησης και η Συμφωνία της Ζυρίχης εν γένει ;
Τουρκία και Αγγλία κατέχουν εδάφη της Κύπρου που ανήκουν στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Συνεπώς κάθε συζήτηση για λύση του προβλήματος κατοχής, αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία επιτέλους πρέπει να πάρει θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα .
Αντί αυτού όμως , οι άθλιοι πολιτικάντηδες μας , απαιτούν να γίνουν αποδεκτές από την Ε.Ε , οι αποκλίσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο προκειμένου να εφαρμοσθεί στη Κύπρο ένα «νέο δίκαιο» , ένα έκτρωμα το οποίο θα είναι αποκύημα της Ζυρίχης , ένα «δίκαιο» που θα συνταιριάζει , την στρατιωτική παραμονή των άγγλων στο νησί , την αρπακτικότητα των τούρκων και τον σιχαμερό κυπροκεντρικό ραγιαδισμό των κρατούντων πολιτικο-οικονομικών συμμοριών .
Θέση μας είναι πως η Ευρώπη πρέπει να ενεργοποιηθεί στη προσπάθεια μιας εθνικής και ευρωπαϊκής λύσης . Αλλά τούτο θα γίνει μέσα από μια νέα στρατηγική καθοδήγηση των πραγμάτων .
Αποδεικνύεται κάθε μέρα πως οι επικρατούσες πολιτικές δυνάμεις του τόπου δεν μπορούν και δεν θέλουν να βαδίσουν πάνω στο δρόμο μιας εθνικής στρατηγικής . Είναι δυνάμεις εγκλωβισμένες στα λάθη του παρελθόντος και στα οικονομικά συμφέροντα που υπέθαλψαν αυτά τα ολέθρια λάθη και στήριξαν ολέθριους ηγέτες όπως ήταν ο Μιχάλης Μούσκος ( Μακάριος ) , εκπρόσωπος μεταξύ άλλων , των συμφερόντων της εθναρχεύουσας εκκλησίας η οποία τηρούσε παρθενική σιγή σε όλα τα αίσχη που διέπραξε ο ποιμενάρχης τους .
Είναι καιρός να απαιτήσουμε από την Ευρώπη να λάβει ενεργό ρόλο για την άρση της διπλής κατοχής και όλων εκείνων των όρων που αντίκεινται στην Ευρωπαϊκή νομιμότητα και στην Ευρωπαϊκή αντίληψη της δημοκρατίας .