Στο πνεύμα της παραδοσιακής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Βρετανίας και ΑΚΕΛ , ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Γκόρτον Μπράουν απέστειλε μελιστάλακτη επιστολή στη Χαραυγή η οποία και δημοσιεύθηκε στις 20 –11-2009 .
Στην εν λόγω επιστολή η πολιτική γραμμή των άγγλων περνά μέσα από ένα λογοτεχνικό ύφος που σχεδόν αγγίζει τα όρια της ερωτικής εξομολόγησης προς τους κυπρίους.
Λέγει λοιπόν , ο άγγλος πρωθυπουργός ότι θέτει στο τραπέζι των δύο συνομιλούντων ηγετών το ζήτημα της δωρεάς κάποιων οικοπέδων που κατακρατούνται σήμερα από τις αγγλικές βάσεις και καλεί τους δύο ηγέτες να αξιοποιήσουν αυτή τη πρόταση . Θέλει να πει προφανώς πως και οι τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στη μοιρασιά . Ας μη ξεχνούμε βέβαια πως οι αγγλικές βάσεις ευρίσκονται στην ελεύθερη Κύπρο και μια διαδικασία μοιράσματος με τους τουρκοκύπριους του εδάφους που παραχωρούν οι άγγλοι θα άνοιγε μια συζήτηση για εδαφικά δικαιώματα στο νότο που στην εξέλιξη της θα κατέληγε στην αρχή συνεκμετάλλευσης του θαλασσίου πλούτου της Κύπρου και συγκεκριμένα των κοιτασμάτων πετρελαίου που εντοπίσθηκαν στη νότια θαλάσσια περιοχή .
Οι δολεροί άγγλοι απεργάζονται την εισαγωγή νέων προβλημάτων και νέων ζητημάτων στο ήδη δυσχερές πρόβλημα που οι ίδιοι συνέβαλαν στη δημιουργία του .
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους άγγλους που για να τους απαλλαχθούμε και να τους διώξουμε μια για πάντα από τα ελληνικά χώματα που κατέχουν θα έπρεπε προ πολλού να ενισχύαμε τους δεσμούς μας με τον Γαλλογερμανικό άξονα .
Να γίνει αισθητή η παρουσία γαλλογερμανικών στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή .
Η απάντηση στην επιστολή του πρωθυπουργού της Αγγλίας είναι πως πρέπει να φύγουν οι βάσεις τους από τη Κύπρο . Γιατί θάρθει μια μέρα που αν δεν φύγουν με το καλό θα φύγουν με το ζόρι . Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε την αγγλική τυραννία και το ρόλο που διαδραμάτισε για την αρπαγή της Κύπρου από τους τούρκους .
Από το ΑΚΕΛ και τον πρόεδρο της δημοκρατίας περιμένουμε να μάθουμε το περιεχόμενο του μνημονίου συναντήληψης που υπέγραψε με τους άγγλους κατακτητές .