Η άμυνα των δύο κρατών του ελληνισμού στην τρίτη εισβολή που πραγματοποιεί η Τουρκία στην ΑΟΖ της κυπριακής δημοκρατίας εστιάζεται στην άρνηση επιστροφής στις διαπραγματεύσεις.
Κανένας λόγος δεν ειπώθηκε και κανένα μέτρο δεν λήφθηκε για την αποτροπή της εισβολής η οποία μάλλον θα βαίνει προκλητικότερη, χωρίς να αποκλείεται και η δημιουργία θερμού επεισοδίου, εκ μέρους της Τουρκίας , που θα επισφραγίσει το γκριζάρισμα της κυπριακής ΑΟΖ με σκοπό να καταλήξει στην επιβολή της συνδιαχείρισης – συνεκμετάλλευσης προ της λύσης – διάλυσης της κυπριακής δημοκρατίας και της επιβολής του κυπρο-τουρκοσυνεταιριστικού μορφώματος.
Η στάση της Ελλάδος και της Κύπρου ενώπιον της τρίτης εισβολής, είναι στάση υποχώρησης που επιτρέπει στην τουρκιά να γίνει επιθετικότερη.
Το θερμό επεισόδιο θα έπρεπε να προκληθεί το συντομότερο από τις ένοπλες δυνάμεις του έθνους προς υπεράσπιση της κυριαρχίας της ΑΟΖ μας . ΤοBARBAROS θα έπρεπε να βυθιστεί και ταυτόχρονα να έκλειναν δια παντός τα οδοφράγματα και να τερματίζονταν οι συνομιλίες ώστε να τεθεί επιτέλους η γραμμή της απελευθέρωσης και να εγκαταλειφθεί η καταστροφική και προδοτική πορεία προς την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Αν η εθνική αντιμετώπιση της εισβολής εξακολουθήσει να είναι υποχωρητική είναι βέβαιο πως οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας θα προκαλέσουν ανυπολόγιστη ζημία στη Κύπρο και εν γένει στα εθνικά συμφέροντα.
Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος ΕΔΗΚ