Το πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου σε όλα τα λεγόμενα εθνικά συμβούλια υποστήριζε τη θέση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σε συνάρτηση με την αποστρατικοποίηση. Ας σημειωθεί ότι στον όρο αποστρατικοποίηση δεν συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση των αγγλικών βάσεων. Τουναντίον η παραμονή των βάσεων θεωρείται δεδομένη στο διηνεκές και επιβεβαιώνεται τούτο και από δηλώσεις του προέδρου της δημοκρατίας κ. Χριστόφια.
Με δεδομένο αυτό το στόχο, εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της άμυνας της Κύπρου, αρχής γενομένης από την εγκατάλειψη του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Ελλάδα την οποία αντικατέστησαν με μνημόνια συναντίληψης με την Μ. Βρετανία. Φαίνεται έτσι ξεκάθαρα πως ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο υποκλίνεται στα συμφέροντα των άγγλων και οραματίζεται μια λύση που δεν θα διαφέρει και πολύ από την επιστροφή στην αποικιοκρατία σε συνθήκες Ε.Ε. Την άμυνα της πατρίδος μας θα την αναλάβει η Αγγλία με τις εν Κύπρω στρατιωτικές βάσεις που άρπαξε και διατηρεί από τις συμφωνίες Ζυρίχης.
Ξαφνικά όμως , ένα μέρος του πολιτικού κατεστημένου , συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, θέτει το θέμα της ένταξης στο Συνεταιρισμό για Ειρήνη, που ως γνωστό είναι μια μορφή συνεργασίας με το ΝΑΤΟ που εξυπηρετεί βεβαίως τις ανάγκες αμύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης , χωρίς να επιβάλλει στην χώρα που θα συμμετέχει στον εν λόγω συνεταιρισμό και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σε αυτή τη πρόταση , το πιο σκληρό φιλοαγγλικό κομμάτι του κατεστημένου , δηλαδή το ΑΚΕΛ και η ακελικοκρατούμενη κυβέρνηση Χριστόφια, προβάλει αντίσταση στην ένταξη , επικαλούμενη ακόμα και το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης . Από την άλλη , οι προτείνοντες την ένταξη στο συνεταιρισμό δεν ξεκαθαρίζουν τη θέση τους αναφορικά με τον στόχο της αποστρατικοποίησης , της παραμονής ή όχι των αγγλικών βάσεων , της καταγγελίας ή όχι των συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας . Μήπως θέλουν ένταξη στο συνεταιρισμό για την ειρήνη που κεντρικό ρόλο σε αυτό θα έχουν οι αγγλικές βάσεις;;; Διότι αν δεν εγκαταλείψουμε τον στόχο της αποστρατικοποίησης , αν δεν αναβαθμίσουμε την άμυνα μας σε σχέση με την Ελλάδα , αν δεν καταγγείλουμε την παραμονή των αγγλικών βάσεων , αν δεν καταγγείλουμε τις συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας , αν δεν αναθεσμίσουμε το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης , τότε η ένταξη στο συνεταιρισμό για την ειρήνη θα αναβαθμίσει τις αγγλικές βάσεις και θα υποβαθμίσει την κυριαρχία της κυπριακής δημοκρατίας.
Για άλλη μια φορά το πολιτικό κατεστημένο του ενδοτισμού και του ραγιαδισμού ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού και εκχωρεί στους άγγλους κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας.
Θέση μας είναι , πως πρέπει να κατατεθεί η αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, μα ταυτόχρονα να αναβιώσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα με στόχο τον ενιαίο ελληνικό στρατό , να καταγγελθούν οι αγγλικές βάσεις ως κατακτητικές , να καταγγελθούν οι συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας , να αναθεσμιστεί το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης μέσα από τη συμμετοχή του λαού στην συντακτική επιτροπή του πρώτου ελεύθερου συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κάτω το ενδοτικό , αγγλόδουλο πολιτικό κατεστημένο.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΔΗΚ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ