Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ


Η χθεσινή διαδήλωση των τουρκοκυπρίων σε πλατεία της κατεχόμενης Λευκωσίας, μπορεί να ειδωθεί από πολλές πλευρές και να αξιοποιηθεί προς όφελος της Κύπρου.
Τα πανό και τα συνθήματα εναντίον της Τουρκίας και της εγκαθέτου κατοχικής διοίκησης του Έρογλου και της λεγόμενης τουρκοκυπριακής ταυτότητας , εκφράζουν εκ πρώτης όψεως μια διάθεση απομάκρυνσης των τουρκοκυπρίων από την βαριά σκιά της Τουρκίας. Δείχνει επίσης πως η μακρά προσπάθεια της Τουρκίας για πλήρη εκτουρκισμό της μουσουλμανικής μειονότητας, απέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Η εκδήλωση αντιτουρκικών και αντικαθεστωτικών αισθημάτων, ανοίγει λαμπρό πεδίο δράσης κατά της τουρκικής κατοχής.
Είναι στο χέρι μας να επεξεργαστούμε αυτή τη θετική ροπή, τόσο εντός των τουρκοκυπρίων όσο και στη Ε.Ε και τη διεθνή κοινότητα , με σκοπό την ακύρωση της τουρκικής πολιτικής που αποσκοπεί στην ομοσπονδία και τη μετάβαση στο ιδεώδες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας , όπου στο ενιαίο κράτος αυτής, ο κάθε νόμιμος πολίτης θα συμβάλλει δια της ψήφου του στο κοινό παρόν και μέλλον.
Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά των πραγμάτων. Να παρουσιαστεί η οικονομική κατάσταση των τουρκοκυπρίων , από την πλευρά του κατοχικού καθεστώτος , ως απότοκος της λεγόμενης «απομόνωσης» με στόχο να κερδίσει το απευθείας εμπόριο με την Ε.Ε ή ακόμα και να προκαλέσει μια μαζική μετατόπιση πληθυσμών στην ελεύθερη επικράτεια της κυπριακής δημοκρατίας.
Δεν γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι χειρισμοί της κυβερνήσεως στο θέμα. Το πιο πιθανόν είναι να αφήσουν τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς τη δική μας παρέμβαση, ώστε να μη διαταραχθεί η επαίσχυντος πολιτική της υποχώρησης και παραχώρησης της πατρώας γης στους κατακτητές , υπό το πρίσμα μάλιστα της υπόδειξης του Μπαν Γκι Μουν για εστίαση του διαλόγου στο εδαφικό .
Άποψη μας είναι πως θα ωφελούσε τη δημοκρατία το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ώστε να διακοπεί κάθε οικονομική βοήθεια προς τη κατοχή και δια της επαναφοράς της εμπολέμου καταστάσεως να καταγγελθεί εκ νέου η κατοχή αλλά και να αποτραπούν σκοτεινά σχέδια των τούρκων. Το μέτρο αυτό επιβάλλεται να συνοδευτεί από έγγραφο δήλωση των τουρκοκυπρίων που μεταβαίνουν στην ελεύθερη επικράτεια , κατά της κατοχής . Να ζητηθεί επιπρόσθετα η απογραφή των τουρκοκυπρίων υπό την εποπτεία της Ε.Ε, των Η.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρέπει να καταλάβουμε πως ο δρόμος προς την απελευθέρωση που δεν αποκλείει τον ένοπλο αγώνα ως κορύφωση του διπλωματικού αγώνα, περνά μέσα από την προσπάθεια απόσπασης των τουρκοκυπρίων από τα σχέδια της Τουρκίας. Ότι εξωθεί τους τουρκοκύπριους προς ένα συμπαγές και αδιάρρηκτο μέτωπο με την Τουρκία και τους εν Κύπρω εγκάθετους της, είναι λάθος που αγγίζει την ενοχή και την προδοσία.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΔΗΚ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ