Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΚΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ

Το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα εγκαινιάζει μια καινούρια θεώρηση του κυπριακού προβλήματος μεταθέτοντας την βάση του από την εισβολή και κατοχή στη ΒΙΑ του ΚΑΤΑΚΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ. Η εισβολή και η κατοχή είναι αποκύημα του κατακτητικού συντάγματος . Ως εκ τούτου δεν είναι αίτιο του προβλήματος αλλά αιτιατό.
Ακόμα και αν αύριο το πρωί αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής από τη Κύπρο θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα άλλα προβλήματα που έθεσε το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης , όπως την δικοινοτικότητα και την ποσοστοτική συμμετοχή στην εξουσία . Το γεγονός αυτό είναι ευθύς εξ αρχής διχαστικό και καταργεί την έννοια του ενιαίου λαού ως θεμελίου της δημοκρατίας και της αρχής της πλειοψηφίας.
Η μακρά συζήτηση της λύσης του κυπριακού διενεργείται πάνω σε δύο παραμέτρους. Η μία αφορά τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στην εξουσία και η άλλη στην εισβολή και κατοχή που πρόσθεσε με τη σειρά της την απαίτηση για διαμοιρασμό της γης και άλλα συναφή προβλήματα . Η πρώτη παράμετρος έχει τεθεί από το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης που επιβλήθηκε στο λαό μας από τους άγγλους αποικιοκράτες και τους τούρκους συνεργάτες τους. Η δεύτερη παράμετρος από τη βία της εισβολής .
Η ορθή θεραπεία του προβλήματος δεν θα επιτευχθεί εάν εστιάζουμε τη προσοχή μας στο αιτιατό , που είναι η εισβολή και οι συνέπειες της και αφήνουμε εκτός πεδίου ορατότητας την πραγματική αιτία του προβλήματος που είναι το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης και οι δυσμενείς , απαράδεκτοι και αντιδημοκρατικοί όροι που μας επέβαλε.
Στη Κύπρο επεβλήθη ένα σύνταγμα αντιδημοκρατικό που ουσία του είναι η επιβολή των συμφερόντων και των επιρροών της Αγγλίας, της Τουρκίας και όσων άλλων επωφελούνται από αυτή την επιβολή .
Το να ζητούμε μόνο την αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού με την αποδοχή μιας μετεξέλιξης του πρώτου κατακτητικού συντάγματος σε ένα δεύτερο κατακτητικό σύνταγμα δεν κάνουμε τίποτα. Συντηρούμε την αιτία της νόσου που θα εκδηλώνει στο διηνεκές έτερα και έτερα οδυνηρά συμπτώματα .Θεμελιώδες αίτημα μας πρέπει να είναι η απόσειση του κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης και η ενάσκηση του δικαιώματος μας ως ελεύθερου λαού για θέσπιση ενός ελεύθερου συντάγματος υπό τις αρχές της δημοκρατίας , της μιας ψήφου σε κάθε πολίτη και της αρχής της πλειοψηφίας.
Η περίοδος από το 1960 μέχρι το 1974 που συζητούσαμε για μια δικοινοτική λύση δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται σήμερα στα νέα γεωπολιτικά και διεθνή δεδομένα .Σήμερα η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και έχει δικαίωμα και αυτή στη δημοκρατία και σε ένα ελεύθερο δημοκρατικό σύνταγμα. Η Ζυρίχη είναι ο δρόμος που μας οδηγεί στην καταστροφή , η Ευρώπη είναι ο δρόμος που μας οδηγεί στην πρόοδο.
Τούτο θα το πετύχουμε και με το διάλογο με τους τουρκοκύπριους και με την διεκδίκηση. Για να γίνει διάλογος με τους τουρκοκύπριους απαιτείται πρωτίστως απογραφή και εκλογή αντιπροσωπείας των τουρκοκυπρίων και μόνο αυτών. Εάν οι τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να αποδεχθούν τα πλαίσια αυτού του διαλόγου και την ευρωπαϊκή δημοκρατία και επιθυμούν την προσκόλληση τους στον τουρκικό επεκτατισμό και επικαλούνται το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης και τα δεδομένα της εισβολής τότε κάθε διάλογος τελειώνει και τίθεται πλέον ανοικτά η αναγκαιότητα του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα. Αυτή είναι η ξεκάθαρη πρόταση του ΕΔΗΚ.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΔΗΚ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ