Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΚΟ ;

Σε συνάντηση του υπουργού παιδείας με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και άλλα στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος που έγινε χθες , συζητήθηκε το θέμα δημιουργίας ενιαίας αρχής πολιτισμού που θα στηρίζεται σε τέσσερις άξονες : αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς , ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας , ενίσχυση και ανάπτυξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και βελτίωση της αισθητικής παιδείας των νέων .με ενσωμάτωση της στην εκπαιδευτική πολιτική .
Καλές οι ιδέες αυτές όμως πρέπει να μας πουν τα συγκυβερνώντα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ πάνω σε ποίον πολιτισμό θα εδράζεται η όλη προσπάθεια .Εννοούν ότι θα φτιάξουν ένα κυπροκεντρικό πολιτισμό για να ικανοποιήσουν το όραμα της τούρκο- συνεταιριστικής λύσης , ένα πολιτισμό που θα εκπηγάζει μέσα από την παραποίηση και αλλοίωση των ιστορικών γεγονότων και θα στοχεύει στην παραχάραξη της εθνικής ελληνικής μας ταυτότητας ; Τα όσα έχουν συμβεί προς την κυπροκεντρική κατεύθυνση μας κάνουν να ανησυχούμε για τους μελλοντικούς πολιτισμικούς σχεδιασμούς .Διότι εκτός του ότι η ιστορία μας τυγχάνει προ πολλού παραβίασης προς ικανοποίηση εξουσιαστικών δομών και φατριών , προσετέθησαν και οι καθεστωτικές παραβιάσεις προς εξυπηρέτηση της πολιτικής του ενδοτισμού .Εκτός αυτών τεράστια κεφάλαια ρέουν , από ιδρύσεως αυτού του κράτους , προς ανάδειξη μιας κομματικής και εν γένει καθεστηκυίας πολιτιστικής δημιουργίας του χειρίστου και ευτελεστέρου επιπέδου . Η πολιτισμική τούτη κατάπτωση είναι παρακολούθημα της πολιτικής υποτέλειας και απομάκρυνσης από τον εθνικό κορμό .Διάφορες λαϊκίστικες και μαρξιστογενείς μορφές τέχνης επισκίασαν την συνείδηση του κυπριακού ελληνισμού . Η έννοια του υψηλού επιπέδου είναι ανύπαρκτη στο χώρο της πολιτισμικής δημιουργίας . Έτσι βλέπουμε να εκθειάζονται , να προβάλλονται και να επιχορηγούνται διάφορα εξέματα και ανοησίες ως έργα τέχνης. Στη ζωγραφική , στη ποίηση , στο θέατρο , στο κινηματογράφο και σε όλες τις μορφές τέχνης υπάρχει ένα επίπεδο τέχνης που όχι μόνον στερείται κάθε αισθητικής αξίας αλλά τουναντίον προκαλεί αηδία και διαφθείρει την λαϊκή συνείδηση . Αρκεί να δει κανείς τα όσα προβάλει ως κυπριακό πολιτισμό το ΡΙΚ για να διαπιστώσει το κατάντημα του πολιτισμού που οι κρατούντες επαγγέλλονται . Η κατάσταση στον πολιτισμό είναι τρισχειρότερη της επικρατούσας στην πολιτική .
Όλα αυτά όμως συμβαίνουν γιατί ο λαός μας δεν αντιδρά . Ευρίσκεται βυθισμένος σε μια μακρά νύκτα .Στο τομέα του πολιτισμού πρέπει να εργαστούν άνθρωποι επιπέδου , με γνώση , ευαισθησία και όραμα και όχι κομματόσκυλα , άνθρωποι που να έχουν εμποτισθεί με το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού και να έχουν επίσης πλήρη αντίληψη του παγκόσμιου πολιτισμού . Άνθρωποι ικανοί να εκτιμήσουν τις υψηλές κατηγορίες της αισθητικής στο σύνολο του πολιτισμού , ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν την εμβίωση τους στο κοινωνικό σύνολο . Εθνική πολιτισμική αυτογνωσία ως βάση αξιολόγησης και σταχυολόγησης των αριστουργημάτων του παγκόσμιου πολιτισμού . Με αυτή την αρχή θα αξιολογήσουμε και τον σύγχρονό παραγόμενο πολιτισμό μας και θα επιδιώξουμε την αναβάθμιση του . Συνεπώς η επανένωση με τον μείζονα ελληνικό πολιτισμό θα σώσει την Κύπρο από την πολιτισμική ξηρασία . Αντίθετα οι κυπροκεντρικές αντιλήψεις και κατευθύνσεις θα εκθέσουν το λαό μας όχι μόνο στο κίνδυνο της τουρκοποίησης αλλά και της αισθητικής αποκτήνωσης .
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ