Το άθλιο πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου έχει μια ιδιάζουσα αντίληψη για τη δημοκρατία .
Είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο πως το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν γεννήθηκε μέσα από την λαϊκή βούληση όπως όλα τα ευρωπαϊκά συντάγματα ή όπως το σύνταγμα της Ελλάδος που γεννήθηκε μέσα από τη θέληση των ιδίων των αγωνιστών της επανάστασης του 1821 .
Το κυπριακό σύνταγμα το φτιάξανε οι εγγλέζοι και κάλεσαν στη Ζυρίχη τον Καραμανλή και το Μακάριο και το υπέγραψαν .
Το κυπριακό σύνταγμα αποτελούσε έτσι τη μετεξέλιξη της αγγλικής αποικιοκρατίας που στις σελίδες του διασφάλιζε πρώτα από όλα , τα συμφέροντα των άγγλων .
Εκτός αυτού έδωσε και στους τούρκους και τουρκοκύπριους ότι ήθελαν .Την μεν Τουρκία την διόρισαν εγγυήτρια δύναμη , τους δε τουρκοκύπριους από μια μειονότητα που ήσαν , τους αναβάθμισαν σε κοινότητα και τους διόρισαν συνέταιρους στο κράτος .
Οι αγωνιστές του 1955 δεν ρωτήθηκαν , δεν είχαν δικαίωμα λόγου στην υπόθεση αυτή .
Δικαίωμα λόγου είχε η εκκλησία , που υποστήριζε τυφλά το Μακάριο . Κοντά στους παπάδες στάθηκαν ομόθυμοι και ομοτράπεζοι οι διάφοροι μεταπράτες της κοινής αγοράς και οι κάθε λογής «έμπιστοι» που θα παίρνανε την εκμετάλλευση των μονοπωλίων με τη στήριξη του κράτους και των τραπεζών . Αφού όλα ήσαν έτοιμα άνάψαν τους πολυελέους , κτύπησαν τις καμπάνες και καλωσόρισαν με μια οργανωμένη συγκέντρωση της λαϊκής ανωριμότητος (λαϊκό συλλαλητήριο), τον ρασοφόρο τύραννο που κόμιζε στις αποσκευές του , το εκ Ζυρίχης σύνταγμα .
Από τότε μπήκε μέσα στη συνείδηση του πολιτικού κατεστημένου και ενός μέρους του λαού πως τα συντάγματα και οι θεσμοί των κρατών έρχονται ετοιμοπαράδοτα από το εξωτερικό . Δεν είναι δηλαδή δουλειά του λαού να θεσμίζει ελεύθερα το σύνταγμα του και τις αρχές που θα διέπουν τη ζωή του .
Πάνω σε αυτή την αντίληψη βαδίζουν και οι τωρινοί ηγέτες μας .Το καινούριο σύνταγμα που θέλουν να δώσουν στο λαό θα το ετοιμάσουν με την ανταλλαγή επισκέψεων ανάμεσα στην οικία Ταλάτ ( που ας σημειωθεί είναι κτισμένη σε κλεμμένη ελληνική γη ) και την οικία Χριστόφια . Το νέο τούτο σύνταγμα θα είναι η εξέλιξη του Ζυριχικού συντάγματος που θα λαμβάνει υπόψη της και τα νέα δεδομένα του εποικισμού , της κατοχής , των αλλεπάλληλων υποχωρήσεων μας που κάθε φορά κατέληγαν σε μια συμφωνία , κλπ , κλπ .
Επειδή μάλιστα οι ηγέτες μας , όντες άνθρωποι μεγαλόψυχοι , φωτισμένοι και ρηξικέλευθοι , είναι γνώστες της αδυναμίας μας να κατανοούμε τα μεγάλα και υψηλά που συλλαμβάνει το δικό τους κεφάλι , θα μας κάνουν λένε και μαθήματα διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας , ώστε μετ’ επιγνώσεως να συναινέσουμε στο νέο σύνταγμα , το νέο σχέδιο λύσης που θα ορίζει στο εξής τις ζωές μας .
Με λίγα λόγια , τίποτα δεν άλλαξε στη νοοτροπία του πολιτικού κατεστημένου που από το 1960 κάθισε στο σβέρκο του λαού .
Κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι ελέγχουν τα πάντα , ότι μπορούν να υποτάξουν τα πάντα στη θέληση τους , στους σχεδιασμούς τους , στις αντιλήψεις τους .
Θα έρθει όμως η στιγμή που θα διαπιστώσουν πως τέλειωσε η ανοχή του λαού και θα σταθούν άναυδοι μπροστά στη ορμή των νέων ρωμαλέων εθνικιστικών δυνάμεων που υψώνονται μέσα από τη λαϊκή ψυχή .
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ