Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Καταγγέλλουμε το πολιτικό κατεστημένο για συντονισμένη άσκηση πνευματικής βίας στη πολιτική συνείδηση του κυπριακού ελληνισμού .

Συγκεκριμένα , η επιλογή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως της μόνης δυνατής λύσης , συνιστά πράξη ακραίας αυθαιρεσίας , αντιεπιστημονικής και αντεθνικής ερμηνείας της λαϊκής θέλησης και των νέων δεδομένων που εισήγαγε η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφενός και το ΟΧΙ του κυπριακού ελληνισμού στο δημοψήφισμα του 2004 αφετέρου .

Διαφάνηκε έκτοτε μια νέα προοπτική λύσης του κυπριακού προβλήματος που θα στηρίζεται στις αξίες της πλειοψηφικής δημοκρατίας και τις κεκτημένες δια μακρών αγώνων , αξίες και αρχές των εθνών της Ευρώπης που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό . Η ελπιδοφόρα αυτή προοπτική που παίρνει τον τίτλο της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΛΥΣΗΣ αν και εξαπλώνεται στα λαϊκά στρώματα , τυγχάνει μιας πρωτοφανούς πολύμορφης πολεμικής από το πολιτικό κατεστημένο και τα συμφέροντα εκείνα , ντόπια και ξένα που το στηρίζουν στις αντεθνικές επιλογές του .

Η νομιμότητα των διαπραγματεύσεων που αφορά το μέλλον του ελληνισμού της Κύπρου , θα ήταν αδιαμφισβήτητη εάν οι εκπρόσωποι της δικής μας πλευράς κατέθεταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την εκπεφρασμένη βούληση του κυπριακού ελληνισμού και όχι τις επιλογές των κομματικών επιτελείων και των μυστικών διαβουλεύσεων .

Προς τούτο επιβάλλεται πριν από κάθε συζήτηση που αποσκοπεί στην εκπόνηση σχεδίου λύσης , η διαβούλευση με το λαό αναφορικά με τη κατεύθυνση των συνομιλιών και τη μορφή λύσης που επιθυμεί ο κυπριακός ελληνισμός την οποία θα δώσει ως εντολή μέσα από ένα δημοψήφισμα . Τούτο προϋποθέτει λεπτομερή ανάλυση των προτάσεων , ελευθερία λόγου και διαλόγου αλλά πάνω από όλα ισηγορία όχι πάνω στη βάση των κομματικών ποσοτήτων αλλά στη βάση των προτάσεων λύσης που θα τεθούν . Το κράτος οφείλει να χρηματοδοτήσει ισομερώς αυτή την εκστρατεία πληροφόρησης και διαβούλευσης με το λαό , τα δε μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν την ισότητα του χρόνου των αντιπροσώπων εκάστης προτάσεως .

Από αυτό το δημοψήφισμα θα πάρει το δικαίωμα η διαπραγματευτική ομάδα που θα προκύψει ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος , να καθίσει συμμετοχικά στο τραπέζι των συνομιλιών και να υπερασπιστεί τα δίκαια του ελληνισμού μας .

Πριν από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία της διαβούλευσης με το λαό και του δημοψηφίσματος , κάθε σχέδιο λύσης που ετοιμάζεται για να τεθεί ενώπιον του λαού κατά τρόπον εκβιαστικό , θα αποτελέσει πράξη αντιδημοκρατική και αντεθνική και θα συνιστά ως εκ τούτου έγκλημα βιασμού της συνείδησης του κυπριακού ελληνισμού .

Προειδοποιούμε τους διαχειριστές του κυπριακού ζητήματος πως τέτοιες μεθοδεύσεις δεν διασφαλίζουν την ειρήνη αλλά δημιουργούν συνθήκες αντιπαλότητας , αστάθειας και εν τέλει αλληλοσπαραγμού .

Εξ ονόματος της δημοκρατίας αλλά και των μακρών αγώνων του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και αυτοδιάθεση καλούμε το πρόεδρο της δημοκρατίας να προσφύγει άμεσα , πριν από κάθε σχέδιο λύσης , στη διαβούλευση με τον κυπριακό ελληνισμό και να μην αποδεχθεί τις πιέσεις που ασκούνται από διάφορα κέντρα για εσπευσμένη κατάθεση σχεδίου λύσης πριν τον Απρίλιο του 2010 .

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Ο Πρόεδρος

Λουκάς Γ. Σταύρου