Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Περί της “κοινωνικής” συνάντησης Αναστασιάδη – Έρογλου


Τους θεατρινισμούς περί κοινωνικής συνάντησης την 29 Μαΐου με τον εκπρόσωπο της κατοχής Έρογλου καλύτερα να τους ανεβάζει , ο Νίκος Αναστασιάδης , στα θέατρα των “εθνικοφρόνων” σωματείων του Δημοκρατικού Συναγερμού όπου δεν έχει πρόβλημα να τον αμφισβητήσουν οι παρωπιδοφόροι χειροκροτητές του .
Ο Νίκος Αναστασιάδης αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της κυπριακής δημοκρατίας και προς τούτο εξελέγη και όχι για να κάνει κοινωνικές συναντήσεις με τους βιαστές της πατρίδος μας.
Ο κύριος Αναστασιάδης οφείλει να πει ξεκάθαρα στον κυπριακό ελληνισμό το πραγματικό σκοπό της συνάντησης με τον Έρογλου , ύστερα μάλιστα από τις προτάσεις που κατέθεσε για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και για διορισμό εκπροσώπου της “ελληνοκυπριακής κοινότητος” στο νέο κύκλο συνομιλιών που ετοιμάζονται.
Προφανώς ο πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να παρουσιάσει την συνάντηση ως κοινωνική ώστε να μην καταγραφούν οι προτάσεις που θα τεθούν εκατέρωθεν .
Συνεπώς η φιλολογία περί κοινωνικής συνάντησης αποτελεί στην ουσία παρασκηνιακή διπλωματία του τύπου εκείνου που ήθελε να εφαρμόσει και ο Χριστόφιας με γεύματα στο Βόσπορο με τον Ερτογάν. Η υπόθεση θυμίζει επίσης τις μυστικές “κοινωνικές” συναντήσεις διαφόρων κατά καιρούς εθνοπροδοτών με Τούρκους ηγέτες .
Θέση μας είναι πως οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους της κατοχής πρέπει να σταματήσουν και να διακοπεί μια για πάντα η προσπάθεια μετεξέλιξης του κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης σε ένα δεύτερο κατακτητικό σύνταγμα που θα προκύπτει και από την ασκούμενη βία της τουρκικής κατοχής.
Η Κύπρος έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θέσμιση του πρώτου ελεύθερου συντάγματος της με ένα ενιαίο λαό και ένα ενιαίο εκλογικό σώμα.
Αν οι “τουρκοκύπριοι” επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος μαζί τους , αφού πρώτα γίνει απογραφή τους από τα Ηνωμένα Έθνη , την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία που θα τους παραχωρήσει και τα νόμιμα έγγραφα.
Ούτε ένας έποικος στη γη μας , ούτε ένας τούρκος στρατιώτης.
Πάνω σε αυτή τη γραμμή θα μπορούσε να διεξαχθεί μια παγκόσμια εκστρατεία διαφώτισης και διεκδίκησης των δικαίων μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και οδηγούν σε μια μακρά και αδιασάλευτη ειρήνη.

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος Ε.ΔΗ.Κ.