Πρόσφατα η γαλλικών συμφερόντων εταιρεία TOTAL υπέγραψε κάποια συμβόλαια με την κυπριακή κυβέρνηση , για αδειοδότηση ερευνών στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Με την υπογραφή αυτών των συμφωνιών ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Χριστόφια ότι η κυπριακή δημοκρατία επωφελείται άμεσα γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ως εδώ όλα καλά .
Λίγες μέρες πριν , ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αλλά και μέλη των κομμάτων του κατεστημένου έκαναν διάφορες δηλώσεις , πως “ αν συμφέρει στην Κύπρο” δεν αποκλείεται να δεχθούν την διέλευση του αγωγού του φυσικού αερίου από την Τουρκία προς Ευρώπη.
Κάποιοι άλλοι εκδήλωσαν δήθεν διαφωνία προτάσσοντας την φαεινή ιδέα πως το φυσικό αέριο δεν πρέπει να περάσει από την Τουρκία αν αυτή δεν συγκατανεύσει σε “λύση” του κυπριακού.
Με λίγα λόγια υπάρχουν διάφορες φωνές από όλο το φάσμα του κατεστημένου , που θέλουν να διασυνδέσουν την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την λεγόμενη λύση του κυπριακού.
Οπότε επιδιώκουν , το θέμα αυτό να κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών που δεν γνωρίζουμε ποια μορφή θα πάρουν με στόχο την συνεκμετάλλευση με τους τούρκους στα πλαίσια μιας λύσης που θα ευνοεί βέβαια τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας – τραπεζοκρατίας.
Εκτός αυτών η Τουρκία εισάγει ένα στοιχείο αβεβαιότητος στο παιχνίδι , με την αγορά ενός νέου εξερευνητικού σκάφους και με την ανακοίνωση της ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ , διότι όπως ισχυρίζεται δεν ανήκει μόνο στην “ελληνοκυπριακή διοίκηση” αλλά και στο “κράτος της βόρεια Κύπρου”. Έτσι ωμά και απερίφραστα μίλησε ο Ερτογάν.
Το ερώτημα το δικό μας είναι το ακόλουθο:
Σε αυτές τις συνθήκες αβεβαιότητος τόσο από την δική μας τη πλευρά που κάνει λόγο για διασύνδεση εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και λύσης στο κυπριακό όσο και από την πλευρά της τουρκίας με τις απειλές που εκτοξεύει, ποια εχέγγυα παρέχονται προς εταιρείες που πληρώνουν για να διεξάγουν έρευνα στην κυπριακή ΑΟΖ , περί της ασφάλειας του εγχειρήματος και της πραγμάτωσης του τελικού στόχου που είναι η πώληση του φυσικού αερίου κατόπιν της συγκεκριμένης περιγραφής της διέλευσης του προς τις ενδιαφερόμενες χώρες ;
Μήπως πρέπει να πιστέψουμε πως οι ξένες εταιρείες πληρώνουν εκατομμύρια και ρισκάρουν το αποτέλεσμα; Πληρώνουν αποδεχόμενοι οιανδήποτε σκιά αβεβαιότητος να πέφτει στα σχέδια τους;
Μα οι εταιρείες αυτές δεν είναι τζογαδόροι στα καζίνα για να αφήνουν τα πράγματα στη τύχη.
Οι εταιρείες που πληρώνουν την άδεια έρευνας και συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με την κυπριακή δημοκρατία γνωρίζουν πολύ καλά το σενάριο της εκμετάλλευσης του αντικειμένου τους από την στιγμή της υπογραφής μέχρι την στιγμή της πώλησης. Γνωρίζουν από που θα περάσει ο αγωγός και πως ακόμα θα εξαφανιστεί κάθε σκιά αβεβαιότητας. Για αυτό πληρώνουν χωρίς κανένα ρίσκο. Εκτός εάν υποβάλουν την κυπριακή δημοκρατία σε ρήτρες εγγυήσεων , πράγμα το οποίο δεν γνωρίζουμε. Όπως δεν γνωρίζουμε το πλήρες σενάριο που απαντά σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν την εξόρυξη , την διέλευση , την πώληση.
Συμπεραίνουμε ότι πίσω από τις υπογραφές με τις εν λόγω εταιρείες , υπάρχουν σχέδια και συμφωνίες που διασφαλίζουν τις επενδύσεις των ξένων και τα σχέδια αυτά αφορούν και την σχέση της υπόθεσης αυτής με το κυπριακό και με την Τουρκία.
Δεν έχουμε στα χέρια μας αποδείξεις , αλλά τα συμφραζόμενα οδηγούν σε βάσιμες υποψίες ύπαρξης μυστικών συμφωνιών με διάφορους παίχτες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
Εξ αυτών των σχεδίων πιστεύουμε , αν κρίνουμε και από τις παλαιότερες προδοσίες του κατεστημένου, πως εκπορεύονται μεθοδικά οι διάφορες ιδέες περί διέλευσης του αγωγού μέσω τουρκίας και περί διασύνδεσης του με την λύση του κυπριακού και χρησιμοποίησης του ως μοχλού πιέσεως προς την τουρκία.
Η χρήση της ορολογίας “ μοχλοί πίεσης” προς την Τουρκία γίνεται κατά κόρον από όλο το κατεστημένο και περνά στο προεκλογικό λόγο των λεγομένων βασικών υποψηφίων Μαλά , Λιλλήκα , Αναστασιάδη.
Ας μην ξεχνούμε ότι ο Μαλάς αποτελεί συνέχεια της ολέθριας πορείας Χριστόφια και οι υπόλοιποι δύο είναι ένοχοι της εσχάτης προδοσίας της άρσης της εμπολέμου καταστάσεως και του ανοίγματος των οδοφραγμάτων ως και του διπλού δημοψηφίσματος με την συμμετοχή των εποίκων και άλλων προδοτικών μεθοδεύσεων που ακολούθησαν.
Από χέρια ακάθαρτα μόνον έργα αισχρά μπορούν να παραχθούν.
Καλούμε λοιπόν το πολιτικό κατεστημένο να απαντήσει. Ποια σχέδια κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ξένες εταιρείες για αδειοδότηση ερευνών στην ΑΟΖ μας , για τα οποία τελεί σε πλήρη άγνοια ο κυπριακός ελληνισμός.
Θέλουμε να μάθουμε το περιεχόμενο των συμφωνιών και των στρατηγικών χαρτών που κατατίθενται.
Διότι όσο ο λαός θα αγνοεί τόσο θα μεγαλώνει η υποψία μιας νέας εν εξελίξει προδοσίας εις βάρος της Κύπρου τρισχειρότερης από εκείνης που έλαβε χώρα με την κατάθεση του σχεδίου Ανάν σε διπλό δημοψήφισμα με την συμμετοχή των εποίκων.
Απαντήστε μας συνωμότες.
Λουκάς Σταύρου
υποψήφιος πρόεδρος της κυπριακής “δημοκρατίας”