Οι ενδοκυπριακές συνομιλίες εκτός του ότι αναβαθμίζουν το κατοχικό καθεστώς και το υποστασιοποιούν και απομακρύνουν το διάλογο από τη βάση της εισβολής και κατοχής δεν έχουν προσέτι καμία προοπτική και καμία αποτελεσματικότητα διότι το τελευταίο λόγο τον έχει ο τούρκος εισβολέας και κατακτητής . Υπό το πρίσμα αυτής της αλήθειας η 8η Ιουλίου αποτελεί συνέχεια της πρώτης υποστασιοποίησης του κατοχικού μορφώματος που έγινε με την αποδοχή του διπλού δημοψηφίσματος του 2004 με τη συμμετοχή των εποίκων . Από την 8η Ιουλίου αρχίζει ένας κατήφορος που συνεχίζεται με τον κ Χριστόφια και τις απευθείας διαπραγματεύσεις που χαρακτηρίζονται με τις απαράδεκτες υπερπροσφορές Χριστόφια . Η 23η Μαΐου υπήρξε επιπρόσθετα υπόσκαψη της κυπριακής δημοκρατίας από τον ίδιο τον πρόεδρο αυτής . Η αναφορά σε ένα συνεταιρισμό δύο στέιτς με σαφή εθνοτικό , γλωσσικό , θρησκευτικό διαχωρισμό είναι ένα τερατούργημα που αντίκειται σε κάθε δημοκρατική αρχή και κάθε ευρωπαϊκό κεκτημένο . Για αυτό το κατάντημα της υποχώρησης ευθύνεται στο σύνολο του το πολιτικό κατεστημένο , όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο η αντιπολίτευση να είναι τρισχειρότερη της αθλίας συμπολίτευσης ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ . Τα μικρά κόμματα έπαιξαν το ρόλο του άφωνου κομπάρσου στα λεγόμενα εθνικά συμβούλια . Κανένας δεν τόλμησε να εκφράσει σθεναρή διαφωνία .
Σήμερα παρά τις ψευδαισθήσεις του κ. Χριστόφια διαπιστώνουν οι πάντες την ολέθρια αποτυχία των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων . Ο κ. Αναστασιάδης μάλιστα ζητά όπως παρακαθίσει στο τραπέζι των διευρυμένων διαπραγματεύσεων η Τουρκία ως η κύρια υπεύθυνος του προβλήματος .Τούτο σημαίνει εγκατάλειψη των απευθείας ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων και πέρασμα σε διαπραγματεύσεις διευρυμένης συμμετοχής . Αυτή θα αποτελούσε θετική εξέλιξη εάν ταυτόχρονα εγκατέλειπε η πλευρά μας την γραμμή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και του επαίσχυντου συνεταιρισμού και έθετε επιτέλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ορθή λύση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που ως κεντρική φιλοσοφία της έχει την επιστροφή των ελλήνων προσφύγων στις εστίες τους και των τουρκοκυπρίων μετοίκων στις δικές τους και την ειρηνική συμβίωση στα πλαίσια μιας πλειοψηφικής δημοκρατίας χωρίς ξεχωριστές διοικήσεις και ζώνες , υπό την μοναδική εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία .Η ευρωπαϊκή κυπριακή δημοκρατία θα διαφέρει από την κυπριακή δημοκρατία διότι δεν θα βρίσκεται κάτω από την σκιά των εγγυητριών δυνάμεων και θα δοθεί επίσης το ύπατο δικαίωμα στο λαό της να θεσμίζει ελεύθερα το σύνταγμα του .Το πέρασμα από την κυπριακή δημοκρατία προς την νέα ευρωπαϊκή δημοκρατία θα συντελεσθεί με την άρση του κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης και των ολέθριων συνεπειών του , που θα αποδώσει επιτέλους την πολυπόθητη αυτοδιάθεση στο κυπριακό λαό .
Εμείς οι εθνικοδημοκράτες προτείνουμε δύο παράλληλες κατευθύνσεις :.
Πρώτο , την ενίσχυση της άμυνας μας ώστε να αντιμετωπίσουμε την αδιαλλαξία των τούρκων εάν αυτή συνεχιστεί , με ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα .
Δεύτερο , την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την συμμετοχή της Ε.Ε. όπου η πλευρά μας θα θέσει ως πρόταση λύσης την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .
Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι ενδοκυπριακές συνομιλίες και να εγκαταλειφθεί οριστικά και αμετάκλητα η γραμμή της υποχώρησης που οδηγεί στη διζωνική και το συνεταιριστικό τερατούργημα .
Συνεπώς η πρόταση του κ. Αναστασιάδη για διευρυμένη συμμετοχή στις συνομιλίες είναι επικίνδυνη εάν πάμε σε αυτές από το δρόμο της υποχώρησης . Αντίθετα η αλλαγή στρατηγικής που θα αποσκοπεί στη λύση ευρωπαϊκής κυπριακής δημοκρατίας όχι μόνο δεν αποκλείει τις συνομιλίες αλλά τις απαιτεί .
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΔΗΚ)
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ