Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Τι επιδιώκει η Τουρκία με την επίθεση στην ΑΟΖ της Κύπρου;


Ο Κουντρέτ Οζερσάυ πρώην διαπραγματευτής που παραιτήθηκε από τον Έρογλου , φέρεται να ασκεί κριτική στην τουρκική πολιτική για το θέμα της ΑΟΖ λέγοντας ότι δεν είναι ζήτημα που αφορά την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά τις δυο κοινότητες.
Η θέση του Οζερσάυ στην ουσία δεν αντίκειται στην επιθετική ενέργεια της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά ανοίγει τον δρόμο της μετάβασης από την τουρκική παρέμβαση στην διευθέτηση του ζητήματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αυτός όμως είναι και ο στρατηγικός στόχος της τουρκικής παρέμβασης – επίθεσης , να θέσει κατ' αρχή το ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιτύχει την ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ της ΑΟΖ από τις ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ.
Αν το πετύχει αυτό στην ουσία καταλύει την κυριαρχία της κυπριακής δημοκρατίας και εισάγει την συγκυριαρχία των δυο κοινοτήτων.
Αν η κυβέρνηση της κυπριακής δημοκρατίας δεν προσέξει και πέσει στην τουρκική παγίδα θα διαπράξει μέγιστο λάθος για να μην πω προδοσία.
Η θέση του προέδρου Αναστασιάδη ότι η ΑΟΖ ανήκει στο κράτος είναι ορθή διότι ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αύριο εφαρμόζεται η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η κυριαρχία επί της ΑΟΖ δεν θα ασκείται αποσπασματικά από τις δυο κοινότητες αλλά από την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση . Συνεπώς αν η κρίση που δημιουργεί η τουρκική επιθετικότητα καταλήξει σε συνδιαχείρηση εκ των δύο κοινοτήτων σημαίνει πως ακόμα και ο στόχος της ομοσπονδίας ανατρέπεται και τίθεται η βάση για συνομοσπονδία δύο κρατών.
Βέβαια επειδή εμείς οι εθνικοκοινωνιστές δεν θέλουμε ούτε συνομοσπονδία ούτε ομοσπονδία , ούτε δεχόμαστε τις ζώνες που επέβαλε η βία της εισβολής , ούτε τις κοινότητες που επέβαλε η βία των εγγλέζων δια του κατακτητικού Ζυριχικού συντάγματος, , λέμε ότι επείγει να προχωρήσουμε στην ΄'άρση της πρώτης αδικίας δηλαδή στην κατάργηση του κατακτητικού Ζυριχικού συντάγματος και στην θέσμιση του πρώτου ελεύθερου συντάγματος που να καταργεί τις κοινότητες και να εισάγει την αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών σε ένα ενιαίο εκλογικό σώμα και ένα λαό.
Η κατάργηση του κατακτητικού συντάγματος θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επανατοποθέτηση του κυπριακού στην βάση της επέκτασης της κυριαρχίας της κυπριακής δημοκρατίας στην κατεχόμενη επικράτεια της.
Όσο θα αποδεχόμαστε το “δίκαιο” της βίας που μας επέβαλαν , η αγγλική αποικιοκρατία και η τουρκική εισβολή , όσο θα δεχόμαστε τα δεδομένα αυτής της βίας ως βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του προβλήματος θα είμαστε εγκλωβισμένοι στις επιδιώξεις των αγγλοτούρκων κατακτητών.
Με μελετημένες κινήσεις μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση που μας επέβαλε η βία εάν εγκαταλείψουμε την γραμμή της υποχώρησης.
Πιστεύω ακράδαντα πως όλα μπορούν να αλλάξουν , πως είναι δυνατή μια νέα πορεία στο εθνικό μας θέμα , μια πορεία προς την απελευθέρωση και την αυτοδιάθεση αν το θελήσει αυτός ο λαός και σταματήσει να κάνει τεμενάδες στους κατακτητές και στους μειοδότες.

Λουκάς Σταύρου

πρόεδρος ΕΔΗΚ