Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Σχόλια στη “Πρόταση για το Βαρώσι” που καταθέτει ο Μουσταφά Ακιντζί


Η “πρόταση για το Βαρώσι” που καταθέτει ο ηγέτης του κατοχικού συνονθυλεύματος Μουσταφά Ακιντζί ως παράλληλη διαδικασία με τις επικείμενες συνομιλίες, αν γίνει αποδεκτή θα εχει τα εξής αποτελέσματα:

Άμεση αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος σε περιωπή κράτους που θα δύναται να συνάπτει οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες. Γεγονός που θα επιτρέψει στο κατοχικό μόρφωμα να ανοίξει πρεσβείες ή γραφεία προώθησης οικονομικών θεμάτων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος ως αυτόνομο νομικό υποκείμενο από την ίδια την κυπριακή δημοκρατία, πράγμα το οποίο ήδη συμβαίνει με την αναγνώριση του Ακιντζί ως αντιπροσώπου της ΤΔΒΚ και του εκλογικού υποκειμένου που τον ανέδειξε. .
Έμπρακτη παραίτηση της κυπριακής δημοκρατίας από την κατεχόμενη επικράτεια της την οποία παραδίδει ως εδαφική βάση του αναγνωρισμένου νομικού υποκειμένου.
Δημιουργεί ιδανικές συνθήκες αναγνώρισης του κατοχικού μορφώματος ως κράτους από άλλα κράτη σε περίπτωση παγώματος των συνομιλιών.
Κατοχυρώνει τελειωτικά την διζωνικότητα που επέβαλε η τουρκική εισβολή και έτσι παραγράφει το έγκλημα.
Προλαμβάνει την λύση που υποτίθεται θα δοθεί προς έγκριση από τον λαό με δημιουργία τετελεσμένων συνθηκών. Έτσι αναιρεί το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει για την λύση που θα του πλασάρουν.
Δρομολογεί λύση χαλαρής ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας.
Σαλαμοποιεί το κυπριακό .
Διχάζει τον προσφυγικό κόσμο.

Στην ουσία αν εφαρμοστεί η “πρόταση για το Βαρώσι” το σχέδιο λύσης που υποτίθεται θα διαμορφωθεί στο τραπέζι των συνομιλιών απλά θα νομιμοποιεί την διαίρεση του νησιού και θα ολοκληρώνει τους πολιτικούς στόχους της τουρκικής εισβολής.
Μετά την εφαρμογή της “πρότασης για το Βαρώσι” ο κυπριακός ελληνισμός θα συρθεί σε μια λύση που θα διασφαλίζει τα γεωστρατηγικά σχέδια της Τουρκίας και αυτή θα είναι η σκληρή γραμμή της κατοχής στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον η εφαρμογή της “πρότασης για το Βαρώσι” δημιουργεί ένα νέο στάτους κβο , μια νέα κατάσταση που ικανοποιεί ακόμα περισσότερο το κατοχικό μόρφωμα από ότι σήμερα. Αυτή η νέα κατάσταση δυνατόν να διαρκέσει επί μακρόν.
Αν μάλιστα το άνοιγμα του Βαρωσιού και η αναμενόμενη συνεργασία της κυπριακής τραπεζοκρατίας με τις τουρκικές τράπεζες που θα εμπλακούν στην ανοικοδόμηση της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δημιουργήσουν συνθήκες ελεύθερης διακίνησης τούρκων πολιτών στην Κύπρο, τότε με μαθηματική ακρίβεια το νέο στάτους θα αποτελέσει προγεφύρωμα για την πληθυσμιακή τουρκοποίηση της Κύπρου , δεδομένου μάλιστα ότι η κυπριακή ολιγαρχία δεν θα ενδιαφερθεί για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού αλλά για τα δικά της συμφέροντα.

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος ΕΔΗΚ