Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Περίγραμμα προγραμματικών θέσεων του ΔΗΣΥ- (Αναστασιάδη) για το εθνικό

Οι μακρές διαβουλεύσεις μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ απέδωσαν τους πρώτους καρπούς.
Αναφορικά με το εθνικό θέμα δόθηκε στη δημοσιότητα το περίγραμμα των προγραμματικών θέσεων του ΔΗΣΥ το οποίο θα τεθεί ενώπιον της κεντρικής επιτροπής του ΔΗΚΟ προς έγκριση.
Αυτές είναι οι βασικές θέσεις του ΔΗΣΥ για το κυπριακό προκειμένου να εξασφαλισθεί η στήριξη Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές από το ΔΗΚΟ:


● Πρέπει να αποσυρθούν προτάσεις, όπως εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή 50.000 εποίκων, για το περιουσιακό, για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους.

● Υπάρχει ειδική αναφορά στο σχέδιο Ανάν. Σημειώνεται πως η απόρριψη του σχεδίου «δεσμεύει την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία στο σύνολό της ανεξάρτητα από οποιαδήποτε θέση τηρήθηκε στο δημοψήφισμα».

● Βάσει του κειμένου «προ της έναρξης του νέου κύκλου συνομιλιών θα πρέπει να συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων».

● Στα αξιοσημείωτα και η θέση ότι πρέπει να καταργηθούν οι βρετανικές Βάσεις. Υποστηρίζεται ότι η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την ΕΕ είναι επαρκές πλαίσιο εγγυήσεων και απορρίπτονται οι εγγυήσεις του 1960.

● Σημειώνεται πως «η ετοιμασία ενός πλαισίου προτάσεων για λύση του Κυπριακού θα άρει οριστικά τις όποιες ανησυχίες πως είτε κάποιοι θα επαναφέρουν σχέδια ή προτάσεις που απορρίφθηκαν από τον λαό είτε πως κάποιοι άλλοι δεν επιθυμούν λύση».

Η πρώτη θέση ικανοποιεί τις διαφωνίες του ΔΗΚΟ στο θέμα των προσφορών Χριστόφια .

Η δεύτερη θέση δεσμεύει λέει την ελληνοκυπριακή ηγεσία αλλά δεν αναφέρεται σε τι ακριβώς την δεσμεύει. Την δεσμεύει στην απόρριψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ; την δεσμεύει στην επανάληψη της προδοσίας του διπλού δημοψηφίσματος με την συμμετοχή των εποίκων; Η θέση αυτή είναι ασαφής ωστόσο αναμένεται να ικανοποιήσει το ΔΗΚΟ δεδομένης της επιστροφής που το ίδιο πραγματοποίησε στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με την συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Με αυτή τη συμφωνία φαίνεται πως το ΔΗΚΟ και οι δορυφόροι του δεν ερμήνευσαν το ΟΧΙ του 2004 ως απόρριψη της Δ.Δ.Ο.. Οπότε και ο ΔΗΣΥ με την θέση αυτή δεν δεσμεύεται να απορήψει την Δ.Δ.Ο..

Στη τρίτη θέση αναγγέλλεται νέος κύκλος συνομιλιών και αναζήτηση σαφούς βάσης των διαπραγματεύσεων. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην εισβολή και την κατοχή και στην άρνηση των όποιων “τετελεσμένων” της εισβολής. Επίσης αξίζει να προσεχθεί ότι δεν γίνεται καν μνεία στην εμπράγματη πορεία της λύσης που το ενδοτικο-προδοτικό κατεστημένο εφαρμόζει βήμα προς βήμα αρχής γενομένης με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και την άρση της εμπολέμου καταστάσεως. Η τρίτη θέση σημαίνει πως θα συνεχιστεί για άλλα πέντε χρόνια η φλυαρία και η εξαπάτηση του λαού ενώ πίσω από την κουρτίνα θα προχωρούν σε νέες έμπρακτες υποχωρήσεις οι οποίες στο τέλος θα ολοκληρώσουν τη λύση έτσι όπως περίπου την περιέγραψε το σχέδιο Ανάν. Βέβαια σε αυτή τη πορεία της εμπράγματης λύσης συμμετέχει και ο λαός με την αδιαφορία του , με τις επισκέψεις στα κατεχόμενα και την οικονομική στήριξη της κατοχής .

Η τέταρτη θέση περί κατάργησης των αγγλικών βάσεων και των εγγυήσεων του 1960 λέει τη μισή αλήθεια .Το θεμελιώδες αίτημα ενός ελεύθερου λαού είναι να θεσμίζει το σύνταγμα του , ως εκ τούτου εκείνο που πρέπει πρωτίστως να διεκδικήσουμε είναι την κατάργηση του απεχθούς και επαχθούς κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης και το πέρασμα μέσα από την λαϊκή συμμετοχή για την διαμόρφωση του πρώτου ελεύθερου συντάγματος , προς μια πραγματική δημοκρατία που δεν θα υπάρχουν οι διαχωριστικοί , δικοινοτικοί όροι που μας επέβαλαν οι άγγλοι κατακτητές. Ο ΔΗΣΥ όμως δεν ενδιαφέρεται να θέσει αυτό το ζήτημα , διότι είναι ευθυγραμμισμένος , όπως ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο , σε λύση μετάβασης σε ένα δεύτερο κατακτητικό σύνταγμα βασισμένο στο πρώτο και περιλαμβάνον τα νέα δεδομένα της τουρκικής κατοχής.
Είναι αγυρτεία και πολιτική απάτη να ζητάς την κατάργηση των αγγλικών βάσεων και των εγγυήσεων του 60 ενώ να αποδέχεσαι ως θείον δώρο το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης. Με τέτοιους ψευτοπατριωτισμούς η κεντροδεξιά πτέρυγα του συστήματος συντηρείται στη εξουσία.

Η πέμπτη θέση επαναλαμβάνει την διάχυτη αοριστία του όλου κειμένου .

Το συμπέρασμα είναι πως με αυτό το πλαίσιο προτάσεων , αν το ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ κερδίσει τις εκλογές , το αίτημα της απελευθέρωσης θα ενταφιαστεί για άλλα πέντε χρόνια και οι υποστηριχτές του θα βρίσκονται και πάλι υπό διωγμό .
Νέοι της Κύπρου , αν θέλετε ελευθερία , ενδυναμώστε την εθνικοκοινωνική αντεπίθεση , αν όχι μείνετε να σαπίσετε στη σκλαβιά.

Λουκάς Σταύρου
υποψήφιος προεδρικών εκλογών της κυπριακής δημοκρατίας