Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Απαιτούμε την κατάργηση του συντάγματος της Ζυρίχης

Το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα επικροτεί την προσπάθεια της βουλής της κυπριακής δημοκρατίας να ελέγξει την αυθαιρεσία της κυβέρνησης και να αφαιρέσει την υπέρμετρη εξουσία της υπουργού εμπορίου που διαχειρίζεται το μείζον ζήτημα του φυσικού αερίου.
Η κ. Πραξούλα αν κρίνουμε από τις κατά καιρούς δηλώσεις της και αναφορές στους αίολους οραματισμούς της, περί διέλευσης του αγωγού μέσω Τουρκίας ή περί ανοίγματος υποθαλάσσιας σήραγγας που να ενώνει την Κερύνεια με την Τουρκία, καθίσταται επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα.
Όλες οι διαδικασίες που αφορούν το φυσικό αέριο , από την αδειοδότηση μέχρι την εξόρυξη και την τελική εκμετάλλευση του , πρέπει να τυγχάνουν του ευρύτερου δυνατού ελέγχου και να λαμβάνει γνώση και ο λαός για ότι συμβαίνει.

Προ πάντων όμως πρέπει να εξυπηρετηθούν τα λαϊκά συμφέροντα και όχι η ολιγαρχία του πλούτου και των ημετέρων των κομμάτων .
Η βουλή με την ενέργεια της αυτή καθίσταται υπεύθυνη και οφείλει να δίδει λόγο στο λαό. Υπενθυμίζουμε όμως πως η προσπάθεια στοχευμένης αναθεώρησης του συντάγματος δεν είναι αρκετή. Το σύνταγμα αυτό δεν γεννήθηκε μέσα από την βούληση του λαού αλλά από την βούληση των άγγλων αποικιοκρατών .
 Ως εκ τούτου πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια και να δοθεί η ευκαιρία στο λαό να θεσμίσει το πρώτο ελεύθερο σύνταγμα της κυπριακής δημοκρατίας.
Περί τούτου όμως δεν κάνουν λόγο οι κρατούντες . Συντηρούν το κατάπτυστο κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης μέχρι να το μετεξελίξουν σε ένα δεύτερο κατακτητικό σύνταγμα , που θα λαμβάνει υπόψιν τα δεδομένα και τους στόχους της τουρκικής κατοχής.
Η κατάργηση του συντάγματος της Ζυρίχης είναι θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών της κυπριακής δημοκρατίας , αλληλένδετο με την καταγγελία των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας αλλά και με το οριστικό τερματισμό της πορείας του ενδοτισμού που οδηγεί στη λύση-διάλυση της κυπριακής δημοκρατίας.

Γραφείο τύπου και ενημέρωσης
Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα - ΕΔΗΚ