Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τουρκικές απειλές κατά της κυριαρχίας της κυπριακής δημοκρατίας

 Η Τουρκία ωρύεται και απειλεί με ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο , εν όψει του δεύτερου προγράμματος αδειοδοτήσεων που εξήγγειλε η κυπριακή δημοκρατία στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία θέτει δύο παράνομες και παράλογες αιτιάσεις προκειμένου να υποστηρίξει τις απειλές και απαιτήσεις της.
Πρώτα διεκδικεί δικαιώματα του “λαού” των Τουρκοκυπρίων και της “τουρκικής δημοκρατίας βορείου Κύπρου” πάνω στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της κυπριακής δημοκρατίας. Και δεύτερο θεωρεί ότι μερικά από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ εδράζονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Στόχος των τούρκων είναι να καταστήσουν αμφισβητούμενη περιοχή την κυπριακή ΑΟΖ και ως εκ τούτου να την μετατρέψουν σε γκρίζα ζώνη για να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης της ΑΟΖ , μέχρι εξεύρεσης “λύσης”.
Προβάλλει επίσης για άλλη μια φορά το παράνομο κατοχικό μόρφωμα ως υποκείμενο δικαίου και αυτονομάζει την τουρκοκυπριακή μειονότητα σε “λαό” με ίσα δικαιώματα με τον “ελληνοκυπριακό λαό”
Οι αιτιάσεις της Τουρκίας δεν στηρίζονται σε καμία διεθνή νομιμότητα και το γνωρίζει αυτό ο βιαστής της πατρίδος μας.
Συνεπώς προσβλέπει στις δικές μας υποχωρήσεις και στη πραγμάτωση των υποσχέσεων του ενδοτικού και προδοτικού κατεστημένου , για συνεκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ και τουρκοσυνεταιριστική λύση στο κυπριακό.
Η Τουρκία τίποτα δεν θα πετύχει αν οι κρατούντες στη κυπριακή δημοκρατία δεν υποχωρήσουν και δεν πραγματοποιήσουν τις ενδοτικές υποσχέσεις τους.
Με ορθή πολυδιάστατη πολιτική και εμπλοκή δυνάμεων όπως η Ρωσία στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα υψωθεί αδιαπέραστο τοίχος στις ιταμές απειλές της Τουρκίας και θα περιοριστούν ή και ακυρωθούν οι πιέσεις που δέχεται η κυπριακή δημοκρατία από τους Άγγλους κατακτητές τους συνεργάτες των τούρκων σε κάθε προσπάθεια διάλυσης της κυπριακής δημοκρατίας και υποδούλωσης του κυπριακού ελληνισμού.
Η σωτηρία του τόπου και η αντίσταση στα σχέδια των αγγλοτούρκων εξαρτάται από τις πολιτικές επιλογές του κατεστημένου , που δυστυχώς ακολουθεί την επικίνδυνη γραμμή της υποχώρησης και της συνδιαλλαγής.
Η αντίσταση στη κατοχή προϋποθέτει την αντίσταση στην υποχώρηση .

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος ΕΔΗΚ