Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αρνείται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος να πληρώσει στο κράτος τους οφειλόμενους φόρους της εκκλησίας, που σύμφωνα με την έκθεση για το 2008 της Γενικής Ελέγκτριας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ανέρχεται στο ποσό των 169εκ. ευρώ. «Όσο είμαι εγώ αρχιεπίσκοπος και όσο ζω η εκκλησία δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ένα ευρώ» αυτή είναι κατά λέξη η απάντηση του αρχιεπισκόπου. Προκαλεί μάλιστα το κράτος να καταφύγει στα δικαστήρια για να βρει το δίκαιο του. Στο μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία έχει υποχρέωση να πληρώνει φόρους, αλλά το Σύνταγμα απαγορεύει την εκτέλεση διαταγμάτων στις περιπτώσεις που αρνείται να το πράξει.
Για το οικονομικό ζήτημα το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα (ΕΔΗΚ) έχει ως πάγια θέση του την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και την άμεση διακοπή της μισθοδοσίας των στελεχών της εκκλησίας από τους φόρους του λαού.


Εκείνο που θα θέλαμε να σχολιάσουμε το οποίο αποτελεί και την πολιτική διάσταση του πράγματος, είναι η αναφορά του γενικού εισαγγελέα στο συνταγματικό νόμο που απαγορεύει στο κράτος την εκτέλεση διαταγμάτων εις βάρος της εκκλησίας. Τούτο είναι ένα πραγματικό στοιχείο των ανταλλαγμάτων που έλαβε η εκκλησία για να υπογράψει και επιβάλλει την προδοσία και το αίσχος της Ζυρίχης. Πήραν από τους κατακτητές δικαιώματα και θέλουν να τα διαιωνίσουν σε μια κοινωνία ραγιάδων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η εκκλησία συμπορεύθηκε με το πολιτικό κατεστημένο μέχρι σήμερα στη μη αναθεώρηση του συντάγματος. Προφανώς γιατί δεν θέλει να χάσει τα εκ των κατακτητών ληφθέντα δικαιώματα της.
Σε μια αναθεώρηση του συντάγματος όλα αυτά τα ζητήματα θα διευθετηθούν μαζί με την απόσειση των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε ως «δίκαιο», διατάξεις και νόμους που επέβαλλαν οι κατακτητές. Διεκδικούμε το δικαίωμα του λαού να θεσμίζει ελεύθερα το σύνταγμα του. Μόνο τότε θα είναι πραγματικά αυτόνομος και αυτεξούσιος.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΔΗΚ)
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ