Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Eurocypria και Κρατικές επιχειρήσεις


Το θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με την Eurocypria αναδεικνύει την γενική αντίληψη που έχει το πολιτικό κατεστημένο για τον δημόσιο τομέα. Η λογική που ακολουθεί είναι αύτη της ύπαρξης κρατικών επιχειρήσεων οι οποίες θα στελεχώνονται από κομματόσκυλα που πουλούν την ψήφο τους για να πάρουν μια θέση εργασίας. Οι συνέπειες αυτής της τακτικής είναι δύο:
Πρώτον, το πολιτικό κατεστημένο διασφαλίζει τα κεκτημένα του με την εξαγορά ψήφων. Οι πολίτες που διορίζονται από τα κόμματα αποδεικνύονται σίγουρες επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Συνεπώς μια μεγάλη μερίδα των πολιτών είναι άμεσα εξαρτώμενη από τα κόμματα-εργοδότες του και για κανένα λόγο δεν σκέφτεται να ανατρέψει αυτή την κατάσταση της πλήρους αναξιοκρατίας. Άρα το πολιτικό κατεστημένο χτίζει την κυριαρχία του πάνω σε πολύ στέρεο έδαφος και είναι διατεθειμένο να συνεχίσει αυτήν την τακτική, πότε επικαλούμενο το «κοινωνικό» κράτος και πότε δήθεν το δημόσιο συμφέρον.

Δεύτερον, οι κρατικές επιχειρήσεις μετατρέπονται από παραγωγικές και κερδοφόρες σε παρασιτικές και ζημιογόνες. Οι φόροι του λαού αντί να επενδύονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βελτίωση των υφιστάμενων υπηρεσιών, πηγαίνουν στις κρατικές επιχειρήσεις με σκοπό την εδραίωση των κομματικών συμφερόντων, κάτι που τελικά αναγκάζει τον λαό να πληρώνει διπλά, πρώτα μέσω των φόρων του και κατόπιν αγοράζοντας προϊόντα και υπηρεσίες σε πολύ υψηλές τιμές.
Από οικονομικής πλευράς αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη, γιατί αφαιρεί από τους πολίτες την ευχέρεια επιλογής της επένδυσης και τους υποχρεώνει να συντηρούν σάπιες, παρασιτικές και άχρηστες επιχειρήσεις. Η Eurocypria είναι μία από αυτές αλλά σίγουρα δεν είναι η μοναδική.  
Εμείς ως Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα, απαιτούμε την άμεση ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών επιχειρήσεων με στόχο την δημιουργία ανταγωνιστικών, κερδοφόρων οργανισμών  που θα πουλούν ποιοτικότερο και φθηνότερο προϊών στους καταναλωτές. Αυτό θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών διότι δεν θα πληρώνουν φόρους που καταλήγουν στη μαύρη τρύπα της κρατικής διαφθοράς και επίσης ο ανταγωνισμός που θα δημιουργηθεί θα σπρώξει τις τιμές προς τα κάτω, όπως συμβαίνει σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα και πάλι να ενισχύεται η τσέπη του καταναλωτή.
Το κράτος δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας παρά μόνο ελεγκτής της αγοράς. Οτιδήποτε άλλο οδηγεί στην φαυλοκρατία, στην χρηματοδότηση ορισμένων εγκάθετων των κομμάτων και στην ανορθόδοξη σπατάλη των φόρων του λαού. Η μάσκα του «κοινωνικού» κράτους που χρησιμοποιεί το πολιτικό κατεστημένο κρύβει ένα λεπρώδες και άκρως αποκρουστικό πρόσωπο.
Συμπέρασμα μας είναι πως το πολιτικό κατεστημένο δεν στηρίζεται πάνω σε ιδεολογίες και οράματα αλλά πάνω σε πελατειακές σχέσεις και οικονομικά συμφέροντα. Μέρος αυτών των συμφερόντων είναι οι κρατικές επιχειρήσεις. Μόνο αν κατανοήσουμε αύτη την πραγματικότητα θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε το υπάρχον σύστημα υπερασπιζόμενοι τα λαϊκά συμφέροντα και μόνο έτσι θα συντρίψουμε το πολιτικό κατεστημένο της διαφθοράς και της εθνικής μειοδοσίας.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ