Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Νέα υποχώρηση Αναστασιάδη στο εθνικό θέμα


Η κατρακύλα του κυπριακού πολιτικού κατεστημένου υπό την ηγεσία της κυβέρνησης Αναστασιάδη συνεχίζεται χωρίς σταματημό.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε σε πρώτη φάση να τεθεί το θέμα της ΑΟΖ και του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ως να αποτελούσε μια πτυχή του προβλήματος.
Κάνει βέβαια πως δεν καταλαβαίνει την στρατηγική των τούρκων που αποσκοπεί στην αλλαγή του κρατικού υποκειμένου που θα χειρίζεται το ζήτημα της ενέργειας στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου σε σχέση και με τους λοιπούς ενδιαφερόμενους.
Η Τουρκία θέλει να καταργήσει μια για πάντα την κυπριακή δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει και να την αντικαταστήσει με ένα συνεταιριστικό μόρφωμα το οποίο θα βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο της. Αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας και όχι αν θα μοιράζονται τα κέρδη ανάμεσα στις “δύο κοινότητες”.
Η νέα υποχώρηση Αναστασιάδη δεν ικανοποιεί τους Τούρκους και για αυτό ανανέωσαν την παρουσία του ΒΑΡΒΑΡΟΣ στην ζώνη κυριαρχίας της κυπριακής δημοκρατίας.
Ο πολιτικός στόχος της παρουσίας του ΒΑΡΒΑΡΟΣ και του τουρκικού πολεμικού στόλου είναι να προταθεί το θέμα της ενέργειας παντός άλλου θέματος του κυπριακού και στην ουσία να σύρει το κυπριακό κάτω από την ατζέντα του ενεργειακού.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που συμπληρώνει το κατεστημένο, δεν υπάρχει κάποια σοβαρή πρόταση , διότι το κατεστημένο στο σύνολο του είναι εγκλωβισμένο στα λάθη του. Κανένας δεν θέλει να παραδεχτεί ότι η έλλειψη στρατηγικής στο εθνικό θέμα και η ενατένιση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δίνει ευκαιρίες και δικαιώματα στη Τουρκία να οδηγεί τα πράγματα εκεί που θέλει με τελικό στόχο να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο.
Συνεπώς στη γραμμή της υποχώρησης το επόμενο βήμα του κατεστημένου είναι να αποδεχθεί την συνδιαχείριση του ενεργειακού η οποία θα προκαθορίσει και την μορφή της λύσης, δηλαδή το κρατικό μόρφωμα που θα χειρίζεται το ενεργειακό, άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις και συζητήσεις ατέρμονες στις οποίες είχαν συνηθίσει οι κρατούντες.
Αυτή είναι η κατάσταση και τα πράγματα θα πάρουν την κατεύθυνση που είναι ορατή , κατεύθυνση που έχει χαραχθεί από τα πεπραγμένα.
Ερώτηση: υπάρχει δυνατότητα αντίστασης σε αυτή την πορεία της υποταγής της Κύπρου στο νέο-οθωμανικό μόρφωμα;
Απάντηση : Ναι υπάρχει και περνά μέσα από την οριστική εγκατάλειψη της γραμμής της Δ.Δ.Ο., την οριστική εγκατάλειψη της διχοτόμησης ως λύσης που την έχουν στο μυαλό τους ορισμένοι άφρονες και μωροί και την χάραξη απελευθερωτικής στρατηγικής μακροχρόνιου αγώνα με στόχο τηνΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.


Λουκάς Σταύρου  
πρόεδρος ΕΔΗΚ