Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ο θανάσιμος κίνδυνος των αγγλικών βάσεων για την Κύπρο

 Η ομολογία του Βρετανού υπουργού εξωτερικών ,ότι ιρανικοί πύραυλοι μπορούν να κτυπήσουν και την Κύπρο , ένεκεν της παρουσίας των αγγλικών βάσεων προφανώς, φέρει την κυβέρνηση της κυπριακής δημοκρατίας προ μεγάλων ευθυνών αναφορικά με την πολιτική σιωπής που ακολουθεί στο θέμα των βάσεων .
Οι γεωστρατηγικές επιλογές των Εγγλέζων δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο το κυπριακό λαό επειδή θέλουν να χρησιμοποιούν τις βάσεις στη Κύπρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
Η κυβέρνηση οφείλει να καταγγείλει την παραμονή και χρησιμοποίηση των βάσεων σε όλα τα διεθνή φόρα και πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ας σημειωθεί ότι η πράξη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής κίνησης κατά την διάρκεια της προεδρίας της Ε.Ε από την κυπριακή δημοκρατία που θα συμπεριλάμβανε την ένταξη στον συνεταιρισμό για την ειρήνη , την οριστική καταγγελία του κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης και των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας.
Αντί αυτών και άλλων πολλών που θα μπορούσαμε να κάνουμε , η αγγλόδουλη κυβέρνηση Χριστόφια εξήγγειλε ότι δεν θα εκμεταλλευθεί την προεδρία της Ε.Ε για προβολή του εθνικού μας προβλήματος.
Η προεδρία της Ε.Ε είναι ιδανική περίπτωση για την πραγματοποίηση μιας δυναμικής διπλωματικής αντεπίθεσης τόσο κατά των Άγγλων που επιβουλεύονται την κυπριακή δημοκρατία και απεργάζονται τη διάλυση της , όσο και κατά των τούρκων κατακτητών που διενεργούν αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά της κυπριακής δημοκρατίας στην Ε.Ε.
Η πολιτική της υποτέλειας πρέπει να σταματήσει άμεσα. Ας μην κοροϊδεύουν το λαό οι ενδοτικοί. Τα περιθώρια μιας στρατηγικής αντεπίθεσης είναι ανεξάντλητα. Η προοπτική για καλύτερες μέρες διαγράφεται μέσα από μια νέα στρατηγική που οι νέες συνθήκες της συμμετοχής μας στην Ε.Ε καθιστούν ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη.

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος ΕΔΗΚ
υποψήφιος προεδρικών εκλογών