Θέση του ΕΔΗΚ είναι πως πρέπει να αποτραπεί η κατάθεση νέου σχεδίου προς δημοψήφισμα.
Διότι το νέο σχέδιο που ετοιμάζεται εκπορεύεται πρώτον από την βούληση των κατακτητών που θεωρούν ως δεδομένες τις αλλαγές που επέβαλε η εισβολή και κατοχή και δεύτερον από την βούληση των μειοδοτών και προσκυνημένων στους κατακτητές, στη γραμμή που χάραξε η προδοτική και κατάπτυστη συμφωνία κορυφής Μακαρίου - Ντενκτάς το 1977.
Αρχή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ είναι πως από την βία της κατοχής και τον ενδοτισμό των κρατούντων δεν μπορεί να παραχθεί δίκαιο. Ως εκ τούτου ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΊΤΑΙ κάθε μορφή αντίστασης στην βία και την προδοσία.
Ο δρόμος που προτείνει το ΕΔΗΚ δεν διέρχεται μέσα από τις συνομιλίες όπως αυτές διεξάγονται, αλλά μέσα από την στρατηγική της απελευθέρωσης που εδράζεται στο δικαίωμα άσκησης της αυτοθέσμισης της κυπριακής δημοκρατίας και κορυφώνεται στην αυτοδιάθεση.
Είμαστε ενάντια στις συνομιλίες δεν σημαίνει πως υπομένουμε και περιμένουμε σαν αρνάκια στην στάνη το αισχρό αποτέλεσμα αυτών.
Τασσόμαστε ενάντια στις συνομιλίες σημαίνει πως τασσόμαστε ενάντια και στη προοπτική αυτών που περνά μέσα από την κατάθεση του νέου σχεδίου λύσης προς δημοψήφισμα.
Η εθνική αντίσταση δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί κατόπιν εορτής, δηλαδή αφού τεθεί το σχέδιο σε δημοψήφισμα να πάρουμε αρνητική θέση σε αυτό , δηλαδή να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αυτό το έργο το έχουν αναλάβει οι διάφοροι ψευτοπατριώτες που περιφέρονται της αρχιεπισκοπής και ονειρεύονται θέσεις στην νέα βουλή της κατοχής και της προδοσίας, στην βουλή της μισής πατρίδας και της συνομοσπονδίας.
Η εθνική αντίσταση πρέπει να στοχεύσει στην ανατροπή των σχεδίων των κατακτητών και των μειοδοτών και κατ’ ανάγκη στην ανακοπή του δημοψηφίσματος
η λύση πρέπει να δοθεί από την ίδια την κυπριακή δημοκρατία ως λύση αυτοθέσμισης που θα αποτινάξει το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης και τις συνθήκες εγγυήσεως και στη συνέχεια να θέσει επί τάπητος, στα πλαίσια διεθνούς αγώνος, το αίτημα της επέκτασης της κυριαρχίας της κυπριακής δημοκρατίας στην κατεχόμενη επικράτεια της.
Αυτό σημαίνει να μην παραχωρήσεις ούτε μια φούχτα χώμα στους κατακτητές και στους “τουρκοκύπριους” συνεργάτες τους.
Αυτοί που περιμένουν να πουν όχι στο δημοψήφισμα αφού τεθεί στην λαϊκή ετυμηγορία απλά θα συμβάλουν , αν επικρατήσει το όχι , στην οριστική διχοτόμηση και την σταδιακή εμπράγματη αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος.
Τι μπορούμε να προτάξουμε στην προσπάθεια ανακοπής του διπλού δημοψηφίσματος που μας ετοιμάζουν;
- Πρώτο : Να γνωρίζει από τώρα ο λαός τι κατατίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών ώστε να βρίσκεται σε διαρκή δημόσιο διάλογο.
- Δεύτερο: Να καθοριστεί εκ των προτέρων ποιοι δικαιούνται να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα και με τι έγγραφα θα αποδεικνύεται τούτο. ( Δηλαδή να γνωστοποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι - να καταγραφούν οι “τουρκοκύπριοι” και να τους παρασχεθούν νόμιμα έγγραφα της κυπριακής δημοκρατίας - να αποκλειστούν οι έποικοι )
- Τρίτο : να καθοριστεί το υποκείμενο που διεξάγει το δημοψήφισμα και που δεν μπορεί να είναι άλλο από την κυπριακή δημοκρατία.
- Τέταρτο: Να ορισθεί το ενιαίο και αδιαίρετο του ενός εκλογικού σώματος που είναι και το συνταγματικό υποκείμενο.
- Πέμπτο: εφόσον ορισθεί το συνταγματικό υποκείμενο να απαιτηθεί η σύσταση λαϊκής συνταγματικής συνέλευσης που θα αντικαταστήσει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων από αντιπροσώπους της ευρείας λαϊκής βάσης που δυνατόν να περιστοιχίζονται από ειδικούς συμβούλους.
- Έκτο: οι προηγούμενες θέσεις θεμελιώνουν το αίτημα της πραγματικής δημοκρατίας και ανοίγουν τον δρόμο στην πραγμάτωση της.
Έτσι μπορούμε να ανατρέψουμε τις συνομιλίες , να ανακόψουμε το δημοψήφισμα που είναι αποτέλεσμα της βίας και της προδοσίας και να πορευθούμε το δρόμο της πραγματικής δημοκρατίας.
Εμείς οι εθνικοκοινωνιστές του ΕΔΗΚ δεν περιμένουμε να έρθει το δημοψήφισμα και να πούμε ένα όχι στην κάλπη, αλλά προτείνουμε σχέδιο δράσης που εμβάλλει στην εξέλιξη των πραγμάτων την πρόταση της πραγματικής δημοκρατίας και της λαϊκής αυτοθέσμισης.
Αν οι λεγόμενοι “τουρκοκύπριοι” δεν θελήσουν να συμμετάσχουν στην λύση της πραγματικής δημοκρατίας, αυτό δεν δίνει το δικαίωμα στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλες χώρες να προβούν σε αναγνώριση άμεση ή έμμεση του κατοχικού μορφώματος.
Δεν απορρίπτουμε την γραμμή της προδοσίας και της υποχώρησης με άρνηση αλλά με κατάθεση θέσης και πρότασης λύσης που είναι η πραγματική δημοκρατία και η διεκδίκηση της κατεχόμενης επικράτειας της κυπριακής δημοκρατίας.
Επαναλαμβάνω πως αν αφήσουμε να μας έρθει το νέο σχέδιο σε δημοψήφισμα με την ψευδαίσθηση πως θα σώσουμε την πατρίδα με ένα όχι , τότε είμαστε οικτρά πλανεμένοι.
Εδώ και τώρα επείγει να αρχίσει η διαδικασία αποδόμησης των συνομιλιών μεταξύ κατακτητών και μειοδοτών και η ανακοπή του δημοψηφίσματος ως αποκορύφωμα της συνδιαλλαγής μεταξύ τους.
Όσο πιο μαζική, συνεχής και επίμονη γίνει η παρεμβολή στις εξελίξεις, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και θα εκπέμψει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν υπάρχει μόνο η επιλογή των μειοδοτών αλλά μια νέα πρόταση που θα διασφαλίζει την δημοκρατία, το δίκαιο και την ειρήνη στην Κύπρο.
Να θυμάστε αυτό : Κανένα δίκαιο δεν μπορεί να παραχθεί από την κατοχή και την προδοσία αν υπάρξει αντίσταση στα σχέδια τους. Διότι η μη αντίσταση σημαίνει σιωπηρή αποδοχή της μοίρας του ραγιά.
Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος ΕΔΗΚ