Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Βάση του κυπριακού δεν είναι η εισβολή και κατοχή

  

Το κυπριακό δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς εννοεί ο Αμερικανός πρέσβης , όμως το βέβαιο είναι πως δεν λέει τα πράγματα με το όνομα τους , λέει την μισή αλήθεια.
Σίγουρα πριν από την εισβολή υπήρξαν κάποια γεγονότα που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή. Και αυτά τα γεγονότα δεν είναι το πραξικόπημα όπως προβάλλει η προπαγάνδα του κυπριακού κατεστημένου.

Το κυρίαρχο γεγονός που καθόρισε τις εξελίξεις και δημιούργησε στην ουσία το κυπριακό πρόβλημα όπως το γνωρίζουμε σήμερα είναι το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης που στη πράξη σήμαινε την κατάργηση κάθε δικαιώματος του κυπριακού λαού για αυτοθέσμιση και αυτοδιάθεση.
Οι γραικύλοι του Ζυριχικού κατεστημένου αποσιωπούν αυτό το γεγονός , σκύβουν το κεφάλι στην άμμο για να μην το βλέπουν όπως οι στρουθοκάμηλοι , όμως η πραγματικότητα αυτή στέκεται πίσω από τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα από τότε.
Βάση του κυπριακού προβλήματος είναι η βία της Ζυρίχης , είναι η στέρηση του δικαιώματος της αυτοθέσμισης και της αυτοδιάθεσης και όσο δεν το προτάσσουμε θα παίζουμε το παιχνίδι των ομοσπονδιακών και θα ακολουθούμε την προδοτική γραμμή του κατεστημένου.
Το ζήτημα της αυτοθέσμισης – αυτοδιάθεσης θα έπρεπε να είχε τεθεί προ πολλού και στην Ε.Ε και στα Ηνωμένα Έθνη. Θα έπρεπε επίσης η κυπριακή δημοκρατία να είχε προχωρήσει στην αποτίναξη του κατοχικού Ζυριχικού συντάγματος και στην θέσμιση του πρώτου ελεύθερου συντάγματος της με την συμμετοχή όλων των νομίμων πολιτών της.
Αυτοθέσμιση και αυτοδιάθεση. Αυτό είναι το δικό μας όραμα για την Κύπρο. Η άσκηση αυτών των δικαιωμάτων θα ανοίξει το δρόμο προς μια πραγματική δημοκρατία. Ενώ η αποσιώπηση της κυριότερης αιτίας του προβλήματος θα οδηγήσει σε εκτρωματικούς συνεταιρισμούς και περαιτέρω εμβάθυνση της αγγλοτουρκικής κατοχής.

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος ΕΔΗΚ