Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Αναφορά στην προδοτική συμφωνία κορυφής Μακαρίου - Ντενκτας του 1977


Σε χθεσινή ανακοίνωση του ο Νίκος Αναστασιάδης είπε μεταθύ άλλων οτι η λύση που επιδιώκουν απο κοινού με τους εκπρωσόπ[ους της κατοχής θα βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής , στην 8η Ιουλίου και στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης  Φεβροουαριου 2014.
Σχετικά με την συμφωνία κορυφής του 1977 Μακαρίου - Ντενκτάς την οποία χαρακτηρίζουμε άκρως προδοτική και κατάπτυστη αναδημοσιεύουμε αναφορά μας σε αυτή την συμφωνία που δημοσιεύσαμε την 17η Νοεμβρη 2009 :


Αναφορά στην προδοτική συμφωνία κορυφής Μακαρίου - Ντενκτας του 1977.

Δυόμισι χρόνια μετά την τουρκική εισβολή , πριν ακόμα στεγνώσουν τα δάκρυα με το χώμα νωπό πάνω από τους τάφους των θυμάτων της βάρβαρης εισβολής , λαμβάνει χώρα η λεγόμενη συμφωνία κορυφής Μακαρίου , Ντεκτας την 12ηΦεβρουαρίου 1977 .
Η ουσία της συμφωνίας αυτής αναλύεται ως εξής :
Α. Γίνεται αποδεκτή διοίκηση πάνω σε ενιαία εδαφική βάση ,
Β. Συμφωνείται πως αυτή η ενιαία εδαφική βάση θα πρέπει να προσδιοριστεί με ύπατο κριτήριο όχι την αναλογία γης που κατείχαν οι τουρκοκύπριοι πριν την εισβολή , αλλά την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ .Τούτο σημαίνει αρκετή καλλιεργήσιμη γη , λιμάνι , αεροδρόμιο , χώρους για βιοτεχνική και βιομηχανική ανάπτυξη , αυτόνομο τραπεζικό σύστημα , αντιπροσωπεύσεις μονοπωλιακών προϊόντων , και οτιδήποτε κάνει ένα διοικητικό μόρφωμα να είναι οικονομικά ανεξάρτητο .Δηλαδή ανεξάρτητη νομοθετική προστασία , αστυνομία , πολιτοφυλακή κλπ.
Γ. Τυχόν εμπόδια που προκύπτουν από το γεγονός ότι οι περιουσίες στη κατεχόμενη γη ανήκουν σε ελληνοκύπριους θα θεωρηθούν ως «πρακτικές δυσκολίες για την τουρκοκυπριακή κοινότητα» που πρέπει να παραμεριστούν .
Δ. Θέματα αρχών , όπως η ελευθερία διακίνησης , ελευθερία εγκατάστασης ,και το δικαίωμα περιουσίας δεν θεωρούνται απαράβατα δικαιώματα αλλά ανοικτά για συζήτηση με σκοπό να εξυπηρετούν το διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό σύστημα..
Η συμφωνία αυτή περιγράφει αυτό το οποίο αργότερα ονομάσθηκε , στο σχέδιο Ανάν, συνιστώσα πολιτεία .
Πάνω στη γραμμή Μακαρίου , που περιγράφεται με σαφήνεια , ως παράδοση της γης μας στους κατακτητές , βάδισαν όλες οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν .

Παρακάτω παρατίθεται η συμφωνία όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συµφωνία Υψηλού Επιπέδου της 12ης Φεβρουαρίου 1977
Παρατίθεται το κείµενο της συµφωνίας µεταξύ του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δηµοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ
Ντενκτάς, στην οποία κατέληξαν στις 12 Φεβρουαρίου 1977 κατά τη διάρκεια
συνάντησης υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών:
1. Επιζητούµε µια ανεξάρτητη, αδέσµευτη δικοινοτική οµόσπονδη δηµοκρατία.
2. Το έδαφος υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της
οικονοµικής βιωσιµότητας ή παραγωγικότητας και της ιδιοκτησίας γης.
3. Θέµατα αρχών όπως η ελευθερία διακίνησης, ελευθερία εγκατάστασης, το δικαίωµα
περιουσίας και άλλα εξειδικευµένα ζητήµατα, είναι ανοικτά για συζήτηση, λαµβάνοντας
υπόψη τη θεµελιώδη βάση ενός δικοινοτικού οµοσπονδιακού συστήµατος και ορισµένες
πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες µπορεί να προκύψουν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
4. Οι εξουσίες και αρµοδιότητες της κεντρικής οµοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι
τέτοιες, ώστε να διασφαλίζουν την ενότητα της χώρας λαµβανοµένου υπόψη και του
δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους.